Ciasto marchewkowe z soku marchewkowego

Opublikowano 05.04.2021 w Ciasta z kremem
< 2 H ok. 20 porcji Łatwy
Ciasto marchewkowe z soku marchewkowego

Najpewniej zdarzyło ci się już jeść lub robić ciasto marchewkowe. Prawie mogłabym się założyć, że jednak nie było ono zrobione z soku marchewkowego tylko z wiórek marchewkowych, prawda? Wobec tego przedstawiam Ci ciasto marchewkowe na bazie budyniu marchewkowego, który zachwyci Ciebie i twoich znajomych!

Składniki biszkopt:

  • 6 jaj
  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa marchewkowa:

  • 1 L soku marchewkowego
  • 3 budynie śmietankowe
  • 250 g masła

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 opakowania śmietanki fix (inne nazwy śmietan-fix, mix do śmietany, fix do śmietany, śmietanex)
  • 50 g cukru pudru (niekonieczne)

Do posypania: gorzka czekolada.

Wymiary blachy: 30 x 25 cm, choć często używam też 35 x 25.

Przygotowanie:

  • Dzień wcześniej zrób biszkopt z 6 jaj.
  • Zacznij od zrobienia budyniu z soku marchewkowego. Zrobienie takiego budyniu wygląda identycznie jak robienie takiego tradycyjnego budyniu. Czyli zagotuj w garnku odrobinę wody, żeby garnek się nie przypalił. Olej odrobinę soku do szklanki i wymieszaj z proszkiem do budyniu. W garnku podgrzej resztę soku. Gdy się zagotuje, dolej zawartość szklanki i gotuj na małej mocy do zgęstnienia. Odstaw do wystudzenia.
  • Do osobnego garnka daj masło i wrzucaj po łyżce tego wystudzonego budyniu i mieszaj za każdym razem, najlepiej mikserem. Uważaj, żeby nie dorzucać budyniu marchewkowego bezpośrednio na łopatki miksera tylko do wymieszanej masy (unikniesz bałaganu). Mieszaj tak długo aż będzie idealnie gładkie bez grudek.
Ciasto marchewkowe - krem marchewkowy
Krem marchewkowy
  • Weź biszkopt i podziel go na dwie części – dolną zrób celowo trochę większą, bo to spód naszego ciasta i lepiej, żeby był bardziej solidny i utrzymał wszystko to co jest na nim.
  • Wyłóż masę marchewkową na spód biszkopta.
  • Wlej śmietanę do miski/słoika i ubij ją na bitą śmietanę. Bijesz pianę tak długo, aż będzie sztywna. Jak już jest dobrze ubita, dodaj śmietanki fix wymieszanej z cukrem pudrem. Chwile mieszasz i gotowe.
  • Zostaje wyłożyć bitą śmietanę na ciasto, a następnie na to zetrzeć gorzką czekoladę na sam wierzch bitej śmietany. 

Ciasto marchewkowe gotowe!

Rady:

Ciasto marchewkowe powinno trzymać się w lodówce, tym bardziej jeśli krem wyjdzie ci za rzadki, bo np. dodasz za mało budyniu albo za dużo soku albo za mało masła.

Do zrobienia budyniu marchewkowego potrzebujesz czystego soku marchewkowego (bez dodatków). Nie ma różnicy czy wyciśniemy sami świeży czy kupimy gotowy.

Jeśli trafią się oporne grudki podczas robienia kremu marchewkowego to rozprawisz się z nimi blenderem – jemu żadne grudki się nie oprą, a krem tylko zyska na gładkiej konsystencji.

Jeżeli wydaje Ci się, że krem marchewkowy jest zbyt rzadki, spływa z biszkoptu to masz właściwie dwa wyjścia. Albo dajesz sam krem do lodówki na pół godziny, żeby odrobinę zgęstniał i będzie go łatwiej wyłożyć na biszkopt, mniej będzie spływać. Albo maskujesz to co wypłynie bitą śmietaną. Czyli wykładasz masę, przykrywasz drugą częścią biszkopta, dajesz od lodówki na pół godziny, wyjmujesz, poprawiasz ile się da, a resztę przykrywasz bitą śmietaną. Właściwie jest tak, że głupi się nie pozna, a mądry powie, że tak ma być ;)

Jak już jesteśmy przy bitej śmietanie – ja często wlewam śmietanę do słoika litrowego i w nim ją ubijam. Na litrowej wielkości słoik nie zalecam wlewać więcej niż 600 ml śmietany, bo po ubiciu ona po prostu zacznie wypływać na zewnątrz.

Do bitej śmietany śmietanka fix nie jest absolutnie niezbędnym składnikiem, ale sprawia, że śmietana jest sztywniejsza i nie będzie spływać. Zamiast śmietanki fix możesz użyć też rozrobionej żelatyny - zadziała w ten sam sposób.

Wypróbuj także inne przepisy - sernik z brzoskwiniami lub sernik na zimno!

Smacznego!

Ikona czapki

Ikona nagłówka Komentarze

Ikona nagłówka Popularne przepisy