Jagodowe oczko

Uwielbiam jagody w każdej postaci. Jeśli masz jak ja - jagodowe oczko to ciasto jest totalnie dla Ciebie!
Składniki:
- 6 jaj
- 200 g cukru
- 150 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 500 ml śmietany 30%
- 400 g jagód
- 4 łyżki żelatyny
- cukier wg uznania
- 200 ml wody lub soku jagodowego
Dodatkowo:
- galaretka truskawkowa
- 400 ml wody
- ok. 80g. wiórek kokosowych
- jagody lub borówki do dekoracji ok. 100 g
Wymiary blachy: 30 x 25 cm, choć często używam też 35 x 25.
Przygotowanie:
- Upiecz biszkopt dzień wcześniej. Dokładny sposób przygotowania opisałam w tym miejscu.
- Podziel biszkopt na dwie mniej więcej równe części. W wierzchniej warstwie zrób dziurki, najlepiej kieliszkiem.

- Krem. Rozpuść żelatynę w soku jagodowym lub wodzie.

- Do jagód dodaj cukru wg uznania np. 3 łyżki. Podgrzej, zblenduj i na koniec wymieszaj z sokiem jagodowym z żelatyną. Odstaw do wystudzenia.

- Śmietanę 30% ubij na sztywno. Odłóż ok. 1/4 z całości do osobnej miski.

- Do ubitej śmietany dodaj po parę łyżek na raz musu jagodowego i mieszaj ręcznie np. szpatułką. Powtórz aż całość będzie dobrze połączona.

- Galaretka. W międzyczasie w ciepłej wodzie rozpuść dokładnie galaretkę i odstaw do wystudzenia.

- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Połóż pierwszą całą warstwę biszkoptu. Na to wylej cały krem, rozprowadź równomiernie. Na krem połóż podziurawioną część biszkoptu.

- Biszkopt wysmaruj wcześniej odłożoną bitą śmietaną. Dziurki również nią pokryj, ale uważaj z ilością, żeby dziurki nie zanikły.

- Posyp całość wiórkami kokosowymi pomijając dziurki. Do tak przygotowanych dziurek wsyp po parę jagód lub borówek. Następnie zalej te owoce tężejącą galaretką.


Rady:
W tym konkretnym cieście użyłam jagód z puszki zatopionych w soku. Dlatego najlepiej jest użyć tego soku jagodowego do roztopienia. Równie dobrze sprawdzają się mrożone jagody i świeże.
Galaretkę wylej na ciasto dopiero, gdy będziesz miał wrażenie, że nie jest już taka lejąca, wyraźnie gęstnieje. Jest to najlepszy moment, bo lada moment będzie tężeć, więc ryzyko dostania się galaretki w nieplanowane miejsca wyraźnie maleje!
Gdybyś przegapił odpowiedni moment i w galaretce zaczną się robić grudki - masz dwa wyjścia. Pierwszy - zalewasz ciasto większą częścią galaretki (tak z tymi grudkami), zostawiasz odrobinę galaretki i podgrzewasz lekko (tylko na tyle, żeby grudki zniknęły) i zalej całość gdy już będzie wyraźnie gęstnieć. Płynniejsza część galaretki 'wygładzi' wierzch ciasta i grudki pod nią nie będą widoczne. Druga opcja - możesz lekko podgrzać całość, galaretka ponownie zrobi się bardziej płynna i tym razem uważniej obserwuj dobrego momentu! Jak będzie wyraźnie gęstnieć, wtedy zalewasz całość i gotowe!
Dolną część biszkopta możesz nasączyć wodą połączoną np. z miodem i cytryną lub innym połączeniem, które lubisz.
Najlepiej jest podać sernik po paru godzinach od przygotowania. Całość będzie miała czas dojść do połączenia smaków. Dodatkowo biszkopty odrobinę zmiękną.
Wypróbuj także inne ciasta z sezonowymi owocami takie jak sernik na zimno z truskawkami z serków homogenizowanych i sernik na zimno z twarogiem z wiaderka z borówkami!
Smacznego!
Komentarze
Podobne przepisy

Moczka śląska
Moczka - deser z piernika przyrządzany najczęściej na święta Bożego Narodzenia

Ule orzechowe
Ule orzechowe - czeski przysmak, który w Polsce zyskał popularność szczególnie na weselach i w czasie świąt.

Ule kokosowe i kakaowe
Ule kokosowe i kakaowe - słodka alternatywna dla uli orzechowych.

Biszkopt
Biszkopt - puszysty, a przede wszystkim nieopadający to baza wielu ciast i tortów.