Sernik na zimno z borówkami z twarogu z wiaderka

Opublikowano 21.07.2021 w Sernik
< 1 H 16 Łatwy
Sernik na zimno z borówkami z twarogu z wiaderka

Sernik na zimno z borówkami to kolejna propozycja deseru z owocami sezonowymi, który idealnie sprawdza się w upalne dni.

Składniki:

  • 1 kg twarogu zmielonego (ja użyłam smaku waniliowego w wiaderku)
  • 3 galaretki niebieskie (ja użyłam borówkowe)
  • 2 łyżki żelatyny
  • paczka biszkoptów
  • ok. 200 g borówek
  • 500 ml wody

Wymiar tortownicy: 24 cm.

Przygotowanie:

  • Rozpuść żelatynę w odrobinie wody. Gdy napęcznieje - wymieszaj ją dokładnie z 0,5 kg twarogu.
Niebieski sernik - dodanie żelatyny do sera
Dodanie żelatyny do twarogu
  • Na dno przygotowanej tortownicy wyłóż biszkopty, następnie wylej na nie masę serową. Odłóż do lodówki na około godzinę.
Niebieski sernik - pierwsza warstwa
Pierwsza warstwa biszkoptów i masy serowej
  • Rozpuść jedno opakowanie galaretki w gorącej wodzie. Przestudź.
  • Dodaj wystudzoną galaretkę do 0,5 kg sera.
Niebieski sernik - ser i galaretka
Mieszanie sera z niebieską galaretką
  • Wylej masę serową na tortownicę i włóż ciasto do lodówki na około godzinę.
Niebieski sernik - druga wartwa
Druga serowa warstwa
  • Przygotuj galaretkę do ostatniej warstwy sernika. W 500 ml gorącej wody rozpuść dwa opakowania niebieskiej galaretki. Odstaw do wystudzenia.
  • Ułóż borówki na zastygłym cieście. Powoli wlej przestudzoną galaretkę. Odstaw do lodówki na około godzinę.
Niebieski sernik - ostatnia warstwa
Ostatnia niebieska warstwa sernika
Niebieski sernik - pokrojony
Niebieski sernik na zimno z borówkami

Rady:

Galaretkę wylej na ciasto dopiero, gdy będziesz miał wrażenie, że nie jest już taka lejąca, wyraźnie gęstnieje. Jest to najlepszy moment, bo lada moment będzie tężeć, więc ryzyko dostania się galaretki w nieplanowane miejsca wyraźnie maleje!

Gdybyś przegapił odpowiedni moment i w galaretce zaczną się robić grudki - masz dwa wyjścia. Pierwszy - zalewasz ciasto większą częścią galaretki (tak z tymi grudkami), zostawiasz odrobinę galaretki i podgrzewasz lekko (tylko na tyle, żeby grudki zniknęły) i zalej całość gdy już będzie wyraźnie gęstnieć. Płynniejsza część galaretki 'wygładzi' wierzch ciasta i grudki pod nią nie będą widoczne. Druga opcja - możesz lekko podgrzać całość, galaretka ponownie zrobi się bardziej płynna i tym razem uważniej obserwuj dobrego momentu! Jak będzie wyraźnie gęstnieć, wtedy zalewasz całość i gotowe!

Jeśli boisz się, że borówki się przemieszczą - wylej galaretkę na dwa razy. Po wylaniu pierwszej połowy galaretki włóż ciasto do lodówki i wyjmij jak już będzie twarda. Borówki będą już zatopione w twardej galaretce, więc nie mają żadnych szans na to, żeby się przesunąć i śmiało można wylać drugą część galaretki!

Jeśli podczas mieszania sera z żelatyną powstaną grudki - nie przejmuj się. Istnieje proste rozwiązanie. Wystarczy miskę z masą serową położyć nad kąpiel wodną dosłownie na 2/3 minuty. Oczywiście w trakcie mieszając. Masa znowu zrobi się gładka i przede wszystkim bez żadnych grudek.

Najlepiej jest podać sernik po paru godzinach od przygotowania. Całość będzie miała czas dojść do połączenia smaków. Dodatkowo biszkopty odrobinę zmiękną.

Wypróbuj także inne serniki na zimno z galaretką takie jak sernik na zimno z truskawkami z serków homogenizowanychsernik na zimno z owocami - jelly fruit cake!

Smacznego!


Ikona czapki

Ikona nagłówka Komentarze

Ikona nagłówka Popularne przepisy