Wegańskie ciasteczka z truskawkami i bananami

Wegańskie ciasteczka z płatkami owsianymi i owocami są banalne w wykonaniu, nawet nie potrzebujesz do ich wykonania miksera. Są świetne na szybkie drugie śniadanie, nie zawierają zbędnego dodatkowego cukru. Sam się przekonaj!
Składniki:
- 2 banany ok. 300 g
- 300 g truskawek
- 3 łyżki masła orzechowego
- 50 ml mleka roślinnego
- 100 g płatków owsianych
- 80 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Pokrój truskawki w kostkę.
- W jedne misce wymieszaj wszystkie suche składniki tj. mąka, płatki owsiane proszek do pieczenia i cynamon.

- W osobnej misce rozgnieć dokładnie banany. Później dodaj pozostałe składniki, czyli masło orzechowe i mleko. Wymieszaj.

- Dodaj do mokrych składników suche. Wymieszaj do połączenia składników.
- Na samym końcu dodaj truskawki i wymieszaj.
- Wyłóż, najlepiej łyżką, surowe ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 22 minuty na 180 stopni.

Rady:
Jeśli nie lubisz masła orzechowego możesz zastąpić je 3 łyżkami oleju roślinnego i cukru wg uznania np. 50 g powinno być wystarczające.
Jeśli chodzi o mleko roślinne to najczęściej używam migdałowego lub sojowego. Jeśli nie zależy Ci na wegańskiej wersji tych ciasteczek, równie dobrze możesz użyć mleka krowiego.
Banany najlepiej jeśli będą bardzo dojrzałe, prawie już przejrzałe. Będą miękkie i łatwiej będzie je rozgnieść i łączyć z pozostałymi składnikami. Poza tym mam wrażenie, że są odrobinę słodsze niż ich twarde wersje.
Wypróbuj także inne przepisy na ciasteczka - ciasteczka leśny mech lub kokosanki z orzechami włoskimi i czekoladą!
Smacznego!
Komentarze
Podobne przepisy

Moczka śląska
Moczka - deser z piernika przyrządzany najczęściej na święta Bożego Narodzenia

Ule orzechowe
Ule orzechowe - czeski przysmak, który w Polsce zyskał popularność szczególnie na weselach i w czasie świąt.

Ule kokosowe i kakaowe
Ule kokosowe i kakaowe - słodka alternatywna dla uli orzechowych.

Biszkopt
Biszkopt - puszysty, a przede wszystkim nieopadający to baza wielu ciast i tortów.