Sernik na zimno z truskawkami i serków homogenizowanych

Opublikowano 25.06.2021 w Sernik
< 1 H 15 Łatwy
Sernik na zimno z truskawkami i serków homogenizowanych

Sezon na truskawki w pełni, więc taki klasyk jak sernik na zimno z truskawkami i galaretką to deser obowiązkowy dla każdego amatora tych owoców.

Składniki:

  • 400 g serków homogenizowanych (ja użyłam truskawkowych 🍓)
  • 300 ml śmietany 36%
  • 2 opakowania galaretki (ja użyłam truskawkowych 🍓)
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 500 ml gorącej wody
  • truskawki 🍓
  • paczka biszkoptów

Wymiar tortownicy: 20 cm

Przygotowanie:

  • Przygotuj galaretkę. W 500 ml gorącej wody rozpuść dwa opakowania galaretki truskawkowej. Odstaw do wystudzenia.
Sernik na zimno z truskawkami - galaretka
Przygotowanie galaretki do sernika na zimno
  • Rozpuść żelatynę w odrobinę gorącej wody. Odstaw, żeby napęczniała i wymieszaj.
  • Na dno tortownicy wyłóż biszkopty. Po bokach formy 'przyklej' połówki truskawek po okręgu.
Sernik na zimno z truskawkami - przygotowanie formy
Gotowa forma do sernika na zimno
  • Ubij śmietanę na sztywno, następnie w dwóch częściach dodaj cały serek homogenizowany. Wymieszaj.
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodaj dwie łyżki masy serowej i wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj tą mieszankę do masy serowej i wymieszaj.
Sernik na zimno z truskawkami - mieszanie masy żelatyną
Mieszanie żelatyny do masy serowej
  • Przelej masę serową do formy. Na górę wyłóż kawałki truskawek. Odstaw do lodówki na około godzinę.
  • Po wyjęciu z lodówki ciasta, wylej tężejącą galaretkę. Włóż ponownie do lodówki.
Sernik na zimno z truskawkami - zalewanie galaretką
Zalewanie galaretką ciasta
Sernik na zimno z truskawkami i serkami homogenizowanymi
Sernik na zimno z truskawkami i serkami homogenizowanymi

Rady:

Galaretkę wylej na ciasto dopiero, gdy będziesz miał wrażenie, że nie jest już taka lejąca, wyraźnie gęstnieje. Jest to najlepszy moment, bo lada moment będzie tężeć, więc ryzyko dostania się galaretki w nieplanowane miejsca wyraźnie maleje!

Gdybyś przegapił odpowiedni moment i w galaretce zaczną się robić grudki - masz dwa wyjścia. Pierwszy - zalewasz ciasto większą częścią galaretki (tak z tymi grudkami), zostawiasz odrobinę galaretki i podgrzewasz lekko (tylko na tyle, żeby grudki zniknęły) i zalej całość gdy już będzie wyraźnie gęstnieć. Płynniejsza część galaretki 'wygładzi' wierzch ciasta i grudki pod nią nie będą widoczne. Druga opcja - możesz lekko podgrzać całość, galaretka ponownie zrobi się bardziej płynna i tym razem uważniej obserwuj dobrego momentu! Jak będzie wyraźnie gęstnieć, wtedy zalewasz całość i gotowe!

Jeśli podczas mieszania sera z żelatyną powstaną grudki - nie przejmuj się. Istnieje proste rozwiązanie. Wystarczy miskę z masą serową położyć nad kąpiel wodną dosłownie na 2/3 minuty. Oczywiście w trakcie mieszając. Masa znowu zrobi się gładka i przede wszystkim bez żadnych grudek.

Najlepiej jest podać sernik po paru godzinach od przygotowania. Całość będzie miała czas dojść do połączenia smaków. Dodatkowo biszkopty odrobinę zmiękną.

Wypróbuj także inne serniki na zimno z galaretką takie jak sernik na zimno jajka sadzonesernik na zimno z owocami - jelly fruit cake!

Smacznego!

Ikona czapki

Ikona nagłówka Komentarze

Ikona nagłówka Popularne przepisy