Ule kokosowe i kakaowe

Opublikowano 04.04.2021 w Boże Narodzenie
< 1 H 26-32 sztuki Łatwy
Ule kokosowe i kakaowe

Uwielbiasz czekoladę? Bez kokosu nie wyobrażasz sobie życia? Ule kokosowe i kakaowe będą idealne dla Ciebie. Osobiście sama uwielbiam wszystko co ma w sobie kokos, więc ule kokosowe są moimi zdecydowanymi faworytami. Na internecie, tak samo jak z ulami orzechowymi, krążą różne wersje tych przepisów. Ja podam Ci mój autorski (nigdzie takich nie widziałam). Samo wykonanie tych ciasteczek nie jest trudne, jednak niezbędną jest forma do lepienia uli.

Ule kokosowe

Masa kokosowa:

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 200 g cukru pudru
  • 80 g roztopionego masła
  • 50 ml (5 łyzek) likieru kokosowego (musi być gęsty, można zamienić na waniliowy lub advokat)

Nadzienie kokosowe:

  • 50 ml (5 łyżek) likieru kokosowego (musi być gęsty, można zamienić na waniliowy lub advokat)
  • 50 ml miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru

Z tych składników wychodzi między 28/32 ule w zależności od foremki jakiej użyjesz i wielkości dziurki na nadzienie.

Ule kokosowe - masa kokosowa
Składniki na ule kokosowe

Przygotowanie uli kokosowych:

  • Najpierw masa kokosowa. Do miski przesyp przez sitko cukier puder – żadne grudki nie są mile widziane. Do cukru dodaj wiórki kokosowe. Następnie dodajemy składniki mokre, czyli roztopione masło i likier kokosowy. Pomieszaj wszystko łyżką (mikser wszystko by rozsypał wokół). Mieszaj tak długo, aż będzie można lepić kulki/walce z masy (nie muszą być równe). Gotowe kulki możesz włożyć na moment do lodówki.
  • Teraz nadzienie kokosowe. Miękkie masło połącz z przesianym przez sitko cukrem pudrem. Mieszaj łyżką, następnie dodaj likier. Na wszelki wypadek na koniec możesz użyć miksera, jeśli uznasz to za konieczne.
  • Wykrój kieliszkiem spody w wafelkach lub w opłatkach. Ważne: opłatek nie może być połamany.
  • Wyjmij kulki/walce kokosowe z lodówki i zacznij lepić ule. Formę za każdym razem wysmaruj od wewnątrz dokładnie cukrem pudrem – masa nie przyklei się do formy. Na środku odciśnij dziurkę na nadzienie – ja używam do tego drewnianej rączki łopatki kuchennej.
  • Gdy zużyjesz całą masę kokosową na ulepienie uli – wtłocz do dziurki nadzienie. Można to zrobić na dwa sposoby: poprzez wtłoczenie nadzienia strzykawką lub użyć małej łyżeczki. Oba sposoby są równie skuteczne. Po napełnieniu dziurki nadzieniem – przyklej spód. Ważne: wafelek przyklejać mniej karbowaną stroną do ula – nadzienie wtedy nie wypłynie.

Nagranie na Youtube:

Poniżej nagranie, w którym dokładnie pokazuje w jaki sposób zrobić ule kokosowe i kakaowe - audio jest w wersji polskiej.


Rady:

Niektórzy najpierw mielą wiórki kokosowe na pyłek, ale ja wolę zostawić sobie całe – mają wtedy oryginalną fakturę wiórkek kokosowych.

Likier kokosowy musi być gęsty, nie może być rzadki jak woda, bo wtedy ule nie wyjdą takie jakie powinny (nadzienie zresztą też). Jeśli nie chcesz kupować specjalnie likieru kokosowego, możesz użyć waniliowego lub advokatu. Smak będzie inny, ale będą równie pyszne.

Weź kieliszek i przymierz go obwodem do foremki. Obwód kieliszka musi być odrobinę większy od formy do uli, ponieważ wtedy mamy pewność, że spód nie będzie za mały i nadzienie nam nie wypłynie.

Co może jeszcze pójść nie tak? Ul może przykleić się do rączki łopatki – wystarczy smarować co jakiś czas rączkę cukrem pudrem. Jeśli kulka będzie za duża – nic się nie stało. Po prostu zbierz nadmiar, być może użyjesz go później przy zbyt małych kulkach. Pierwszorazowe klejenie uli to najczęściej metoda prób i błędów, żeby wyczuć „materiał”, więc nie przejmuj się ilością nieudanych uli. Próbuj robić poprawnie, aż w końcu się uda.

Ule kakaowe

Masa kakaowa:

  • 200 g ciastek maślanych (mogą być biszkopty)
  • 150 g cukru pudru
  • 60 g roztopionego masła
  • 50 ml (5 łyżek) advokatu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Nadzienie advokatowe:

  • 50 ml (5 łyżek) advokatu
  • 50 ml miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru

Z tych składników wychodzi między 26/30 ule w zależności od foremki jakiej użyjesz i wielkości dziurki na nadzienie.

Ule kakaowe - masa kakaowa
Składniki na ule kakaowe

Przygotowanie uli kakaowych:

  • Wygląda to właściwie identycznie jak przy ulach kokosowych. Pierwsza rzecz, którą robisz to zmielenie ciasteczek maślanych na pyłek. Ja użyłam biszkoptów – zmiksowałam je w blenderze kielichowym. Przesyp proszek do dużej miski, dodaj przez sitko cukier puder, a później składniki mokre – roztopione masło i likier, a na samym końcu kakao. Mieszasz dopóki masa będzie lepka i będzie się dało formować kulki/walce. Możesz je włożyć na chwilę do lodówki (niekoniecznie).
  • Zrobienie nadzienia advokatowego robi się identycznie jak kokosowe. Miękkie masło mieszasz z cukrem pudrem i dodajesz likieru. Nie ma tu żadnej głębszej filozofii. Jeśli stwierdzisz, że są grudki to możesz dodatkowo masę zmiksować mikserem.
  • Formujesz ule, aż wykończysz całą masę. Gotowe możesz włożyć do lodówki.
  • Gdy nadzienie gotowe – nadziewamy ule i naklejamy spody.

Rada:

Zamiast użycia likieru advokatowego do uli kakaowych możesz zastąpić go likierem czekoladowym.

Pamiętaj, że składniki nie muszą być co do grama odmierzone - bardziej chodzi o odpowiednią konsystencję. Nie może być za sypka, bo nie uformujesz kulek. Musi być klejąca na tyle, żeby się nie rozpadała, ale nie może się przyklejać za bardzo do foremki Po uformowaniu kulek włóż je na pół godziny do lodówki (nie jest to niezbędne, ale ułatwi Ci lepienie).

Tak przygotowane ule należy trzymać w lodówce. Można je jeść praktycznie od razu, jednak ja polecam wstrzymać się przez jeden dzień – składniki lepiej sobą przesiąkną i będą po prostu smaczniejsze, a sam ul zrobi się twardszy. 

Ule kokosowe - formy
Formy do lepienia uli

Dodatkowo możesz sprawdzić przepis na tradycyjne ule orzechowe!

Smacznego!

Ikona czapki

Ikona nagłówka Komentarze

Ikona nagłówka Popularne przepisy