Sernik z pianką kokosową i polewą czekoladową

Jeśli jesteś fanem wszelkiej maści serników i dodatkowo lubisz kokos - ten sernik to zdecydowanie pozycja, którą musisz wypróbować!
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany
Masa serowa:
- 1 kg twarogu zmielonego
- 6 żółtek
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki oleju
- 100 g cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 0,5 do 1 szklanki mleka (w zależności od gęstości sera – im rzadszy ser tym mniej mleka)
Piana kokosowa:
- 6 białek
- 50 g cukru
- 100 g wiórek kokosowych
Polewa czekoladowa:
- kawałki czekolady
- opcjonalnie: płynna śmietana
Wymiary blachy: 30 x 25 cm, choć często używam też 35 x 25
Przygotowanie:
- Ciasto. Do miski włóż miękkie masło, jajko, śmietanę i cukier. Mieszaj ręcznie do połączenia składników.

- Następnie dodaj pozostałe składniki, czyli mąkę i proszek do pieczenia. Mieszaj dopóki składniki się nie połączą.

- Masa serowa. Do osobnej miski daj twaróg, żółtka, śmietanę, olej, cukier oraz budynie śmietankowe. Miksuj do połączenia składników.

- Na końcu dodaj mleko - wymieszaj dokładnie mikserem.

- Blachę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia. Rozłóż równomiernie ciasto. Na tak przygotowane ciasto wylej masę serową. Włóż całość do nagrzanego piekarnika do 170/180 stopni na 45 minut.

- Piana kokosowa. Na ok. 15 minut przed końcem pieczenia ciasta z masą serową zrób pianę kokosową. Do miski wlej białka. Ubij je na sztywno. Jak są wystarczająco sztywne, dodaj po trochę cukru (najlepiej jest podzielić na ok. 3 części, po każdej części miksować ok. 1 minuty, żeby cukier się roztopił w pianie). Następnie na sam koniec dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
- Gdy minie 45 minut wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż równomiernie pianę kokosową. Wrzuć ciasto ponownie do piekarnika na dodatkowe 20 minut w 170/180 stopniach.

- Gdy ciasto wystygnie możesz udekorować polewą czekoladową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i rozłóż na wierzchu ciasta.


Rady:
Do ugniatania ciasta najlepiej jeśli masło jest miękkie o temperaturze pokojowe, wówczas łatwo połączy się z żółtkami i cukrem.
Najlepszy do białek będzie cukier drobnoziarnisty. Nie używaj cukru pudru - nie nadaje się. Jeśli nie masz akurat pod ręką cukru drobnoziarnistego, możesz użyć tego zwykłego. Po prostu trzeba będzie dłużej mieszać, żeby cukier się roztopił w pianie.
Jak sprawdzić czy cukier się już całkowicie roztopił? Można to łatwo sprawdzić – moczysz palec w pianie. Sprawdzasz pod opuszkami czy wyczuwasz drobinki cukru i masz odpowiedź na swoje pytanie.
Podczas rozkładania ciasta na blachę, podziel je na mniejsze kawałeczki i rozłóż po całej blaszce. Dzięki zastosowania takiej techniki nie muszę specjalnie kombinować jak uzupełnić ewentualne braki.

W przepisie podałam jeden kg sera, mówimy tutaj o takim, który można kupić gotowy zmielony w wiaderku. Możesz również kupić taki w kostce i go zmielić. Ja najczęściej używam serka o smaku waniliowym.
Podczas robienia masy serowej przy dosypywaniu proszku do budyniu dobrze jest mieszać na małych obrotach, żeby pyłek nie rozsypał się poza miskę. Zaoszczędzisz sobie sprzątania.
Ilość dodanego mleka do masy serowej może być różna w zależności od gęstości zakupionego twarogu. Każda firma ma odrobinę inną gęstość swojego twarogu, więc trzeba dobrać ilość mleka, żeby masa serowa nie była zbyt rzadka. Lepiej, żeby była zbyt gęsta niż zbyt rzadka, dlatego bardzo uważaj, żeby nie dodać mleka za dużo!
Uważaj podczas rozkładania każdej warstwy na rogach, żeby nie powstała żadna dziurka!
Polewę czekoladową możesz zrobić z samej czekolady lub wymieszać czekoladę z płynną śmietaną np. w proporcji 1:1.
Polewę czekoladową możesz nakładać na wierzch łyżką lub np. używając plastikowego woreczka śniadaniowego. Do zwykłego woreczka śniadaniowego daj pokruszoną czekoladę i włóż woreczek na moment do gorącej wody. Gdy czekolada się stopi, odetnij kawałek końcówki woreczka i możesz ozdabiać ciasto!
Wypróbuj także inne serniki: sernik z brzoskwiniami i sernik na zimno z owocami i przeźroczystą galaretką!
Smacznego!
Komentarze
Podobne przepisy

Moczka śląska
Moczka - deser z piernika przyrządzany najczęściej na święta Bożego Narodzenia

Ule orzechowe
Ule orzechowe - czeski przysmak, który w Polsce zyskał popularność szczególnie na weselach i w czasie świąt.

Ule kokosowe i kakaowe
Ule kokosowe i kakaowe - słodka alternatywna dla uli orzechowych.

Biszkopt
Biszkopt - puszysty, a przede wszystkim nieopadający to baza wielu ciast i tortów.