Deser żółty ser

Czas wkręcić paru znajomych i podać im deser w kształcie żółtego sera!
Składniki:
- 450 g pulpy mango
- 800 g jogurtu naturalnego
- 4 cytrynowe galaretki
- 400 ml gorącej wody
Dodatkowo:
masa cukrowa i barwniki spożywcze.
Wielkość tortownicy: 20 cm.
Przygotowanie:
- W 400 ml gorącej wody rozpuść 4 cytrynowe galaretki. Odstaw do wystudzenia.
- W misce wymieszaj pulpę mango i jogurty naturalne.

- Do przygotowanej masy dodaj wystudzoną galaretkę i dokładnie wymieszaj.

- Całą masę wylej na tortownice i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyjmij i wykrój dziurki takie jak w żółtym serze.


Rady:
Najlepiej będzie, jeśli wyłożysz dno formy folią spożywczą. Gdy ser stwardnieje to wtedy dużo łatwiej się odklei od dna.

Gdy ser się chłodzi - możesz przygotować ozdoby z masy cukrowej, czyli myszki. Zabarw czarnym barwnikiem spożywczym odrobinę masy na szary (tułów, uszy i nos) i mniejszą kulką na czarny (nos).

Uformuj tułów, następnie uszy, ogon i doklej do całości. Następnie z czarnej masy uformuj małą kulkę i doklej do czubka głowy myszy. Wykałaczką zrób małe dziurki - oczy. Gotowe!

Cytrynowe galaretki możesz zamienić na żelatynę i świeży sok z cytryny. Deser będzie mniej słodki i miał mniej intensywny kolor.
Wypróbuj także inne desery na zimno bez pieczenia takie jak sernik na zimno z truskawkami z serków homogenizowanych i leśny galaretkowiec!
Smacznego!
Komentarze
Podobne przepisy

Moczka śląska
Moczka - deser z piernika przyrządzany najczęściej na święta Bożego Narodzenia

Ule orzechowe
Ule orzechowe - czeski przysmak, który w Polsce zyskał popularność szczególnie na weselach i w czasie świąt.

Ule kokosowe i kakaowe
Ule kokosowe i kakaowe - słodka alternatywna dla uli orzechowych.

Biszkopt
Biszkopt - puszysty, a przede wszystkim nieopadający to baza wielu ciast i tortów.