Rolada z malinami

Masz mało czasu, a chcesz podać tort, który będzie ładnie wyglądał i równocześnie będzie pewniakiem jeśli chodzi o smak? Szukasz pomysłu na ciekawie wyglądające ciasto? Oto rolada z malinami!
Składniki:
Rolada:
- 5 jaj
- 120 g cukru (50 + 70)
- 90 g mąki
- 50 ml oleju
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 800 ml śmietany 30%
- 400 g serka mascarpone
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki żelatyny
- 150 g cukru
Żelka malinowa:
- 200 g malin
- 3 łyżki żelatyny
Spód kokosowy:
- 3 jaja
- 50 g cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- 50 g wafelka czekoladowego
Dodatkowo:
Liofilizowane maliny
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności przygotuj spód kokosowy. Wafelki czekoladowe pokrój na drobne kawałki.

- Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno, a później dodaj partiami cukier. Ubijaj dopóki cukier całkowicie się nie roztopi. Na końcu dodaj pozostałe składniki, czyli pokruszony wafelek i wiórki kokosowe - wymieszaj szpatułką.

- Wyłóż przygotowaną masę na papier do pieczenia. Ułóż z niej koło i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 45/50 minut na 100 stopni termoobieg.

- Kolej na ciasto na roladę. Ponownie oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno i dodaj partiami cukru (50 g). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenie się cukru.
- W osobnej misce połącz żółtka z cukrem (70 g). Mieszaj na wysokich obrotach, aż masa zrobi się puszysta i zmieni kolor z żółtego na kremowy.

- Do ubitych białek dodaj masę z żółtek i cukru i wymieszaj szpatułką do połączenia się obu mas. Do mieszanki dodaj przesiane przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej w 2/3 częściach). Mieszaj szpatułką do połączenia składników.
- W osobnej misce wymieszaj olej z mlekiem. Dodaj łyżkę przygotowanej masy z pozostałych składników i wymieszaj do połączenia. Chodzi o zagęszczenie płynu i łatwiejszego połączenia całości. Następnie przelej mieszankę do głównej miski, dokładnie wymieszaj.

- Na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej równomiernie ciasto. Piecz 28/30 minut w 170/180 stopniach (góra dół)
- Przygotuj żelatynę do kremu i żelki malinowej. Zalej żelatynę ciepłą wodą, wymieszaj i zostaw, żeby napęczniała.
- Czas na krem. Ubij śmietanę 36% na sztywno. Następnie partiami dodaj cukru wymieszanego z opakowaniem cukru waniliowego. Później dodaj partiami serka mascarpone. Na samym końcu dodaj spęczniałą żelatynę (niecałą połowę przygotowanej mieszanki) i wymieszaj do połączenia składników.
- Teraz żelka malinowa! Podgrzej i zblenduj maliny. Następnie dodaj pozostałą część żelatyny i dokładnie wymieszaj. Gotowe! To zdecydowanie najłatwiejsza część tego ciasta!

- Gdy rolada będzie jeszcze ciepła, połóż ją do góry nogami na świeżym papierze do pieczenia i oderwij ten stary z góry. Odetnij brzegi i pokrój ciasto na trzy równe kawałki. Na jednym z pasków zrób trzy poprzeczne zakładki - będzie się łatwiej zwijać (to będzie początek rolady)

- Na przygotowane paski nałóż na każdy z osobna tężejącą żelką malinową, a na to w ten sam sposób krem. Nie zużyj całego kremu! Będzie Ci potrzebny do uzupełnienia dziurek pomiędzy paskami oraz pokrycie boku rolady. Powinno Ci zostać około 1/3 całości kremu.

- Najtrudniejsza część - zwijanie rolady. Pierwszy pasek powoli zwiń w rulon i połóż pionowo na talerzu.

- Pozostałe paski przyklejaj do rolady pionowo - może nie jest to najwygodniejszy sposób, ale dzięki temu kontrolujesz wygląd rolady z góry, żeby była równa.

- Gdy już wszystkie paski są do siebie przyklejone, uzupełnij dziurki w roladzie kremem.

- Przełóż gotową roladę na spód kokosowy. Nadmiar spodu odetnij. Całe boki pokryj pozostałym kremem. Krem nie musi być bardzo równo nałożony - krem służy jako klej dla liofilizowanych malin.

- Do kremu po bokach przyklej liofilizowane maliny.


Rady:
Boki pasków rolady ponacinaj po skosie w miejscach zaznaczonych na zdjęciu. Dzięki temu łączenia będą prawie niewidoczne, bo zazębią się na zakładkę.

Jeśli nie lubisz pestek w żelce malinowej, przesiej zblendowane maliny przez sitko. Ja wolę 'czuć' maliny, więc zostawiam taką strukturę malin.
Nakładaj żelkę i krem na paskach pozostawiając odrobinę miejsca z góry i z dołu. Podczas zwijania pasków, krem będzie miał miejsce się przesuwać i nie wyjdzie go tyle poza zarys rolady.
Gdy wyłożysz żelkę na roladę, odrobinę poczekaj, aż zrobi się prawie twarda. Dzięki temu podczas zwijania nie będzie wypływać na boki.
Zanim zaczniesz przyklejać liofilizowane maliny - odrobinę je pokrusz. Najlepiej przykleja się je do kremu łopatką.
Komentarze
Podobne przepisy

Moczka śląska
Moczka - deser z piernika przyrządzany najczęściej na święta Bożego Narodzenia

Ule orzechowe
Ule orzechowe - czeski przysmak, który w Polsce zyskał popularność szczególnie na weselach i w czasie świąt.

Ule kokosowe i kakaowe
Ule kokosowe i kakaowe - słodka alternatywna dla uli orzechowych.

Biszkopt
Biszkopt - puszysty, a przede wszystkim nieopadający to baza wielu ciast i tortów.