Babka majonezowa

Opublikowano 08.04.2021 w Wielkanoc
< 1 H 12 Łatwy
Babka majonezowa

Jednym z najpopularniejszych ciast podawanych na wielkanocnym stole to babka. Każdy zna, ale czy potrafisz zrobić babkę majonezową?

Składniki:

Ciasto:

  • 6 jaj
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 6 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • kawałki czekolady
  • płynna śmietana.

Proporcje czekolady do śmietany 1:1, czyli np. 100 g czekolady na 100 g śmietany.

Przygotowanie:

  • Przesiej przez sitko mąki i proszek do pieczenia.
  • W osobnej misce oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno i dodaj partiami cukru. Po każdej partii mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • Gdy białka z cukrem są dobrze ubite, dodaj żółtek i wymieszaj do połączenia składników.
  • Dodaj majonez w dwóch częściach - po 3 łyżki na raz i wymieszaj. Powtórz.
Babka majonezowa - dodawanie majonezu
Dodawanie majonezu do ciasta
  • Dodaj przesianej mąki z proszkiem do pieczenia w 5 częściach. Po każdej partii wymieszaj.
  • Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Wylej gotowe ciasto.
Babka majonezowa - wykładanie ciasta
Wylewanie ciasta do formy
  • Piecz w piekarniku ok. 50 minut w 160/170 stopniach (do suchego patyczka).
  • Gdy babka się upiecze - zrób polewę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj płynnej śmietany. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników.
Babka majonezowa - polewa
Polewa czekoladowa
  • Gotową polewą ozdób ciasto.
Babka majonezowa - ozdabianie ciasta
Ozdabianie babki polewą czekoladową

Rady:

Najlepszy do białek będzie cukier drobnoziarnisty. Nie używaj cukru pudru - nie nadaje się. Jeśli nie masz akurat pod ręką cukru drobnoziarnistego, możesz użyć tego zwykłego. Po prostu trzeba będzie dłużej mieszać, żeby cukier się roztopił w pianie.

Jak sprawdzić czy cukier się już całkowicie roztopił? Można to łatwo sprawdzić – moczysz palec w pianie. Sprawdzasz pod opuszkami czy wyczuwasz drobinki cukru i masz odpowiedź na swoje pytanie.

Gdy stwierdzisz, że cukier całkowicie się rozpuścił - mieszaj jeszcze przez dwie, trzy minuty. Będziesz mieć pewność, że masa jest porządnie ubita.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka będą się lepiej ubijać, gdy nie będą zimne, a dodatkowo składniki lepiej i szybciej się połączą, gdy będą w zbliżonej temperaturze. Obrazując to – zimne masło niezbyt dobrze współpracuje z mąką prawda?

Masz zimne jajka? Nie szkodzi. Włóż je na moment do ciepłej (nie gorącej!) wody - szybko zrobią się ciepłe.

Polewę czekoladową najczęściej robię 'na oko'. Tzn. dodaję partiami śmietany dopóki nie stwierdzę, że jest wystarczająco płynna, powinna swobodnie powoli spływać z łyżeczki, podobnie jak gęsta śmietana. Im polewą bardziej płynna tym dłużej będzie 'zasychać', dlatego lepiej, żeby polewą była bardziej gęsta niż za rzadka.

Wypróbuj inne wielkanocne ciasta - sernik na zimno przypominający jajka sadzone lub kruchy mazurek wielkanocny!

Smacznego!

Ikona czapki

Ikona nagłówka Komentarze

Ikona nagłówka Popularne przepisy