Babka majonezowa

Jednym z najpopularniejszych ciast podawanych na wielkanocnym stole to babka. Każdy zna, ale czy potrafisz zrobić babkę majonezową?
Składniki:
Ciasto:
- 6 jaj
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 6 łyżek majonezu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- kawałki czekolady
- płynna śmietana.
Proporcje czekolady do śmietany 1:1, czyli np. 100 g czekolady na 100 g śmietany.
Przygotowanie:
- Przesiej przez sitko mąki i proszek do pieczenia.
- W osobnej misce oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno i dodaj partiami cukru. Po każdej partii mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Gdy białka z cukrem są dobrze ubite, dodaj żółtek i wymieszaj do połączenia składników.
- Dodaj majonez w dwóch częściach - po 3 łyżki na raz i wymieszaj. Powtórz.

- Dodaj przesianej mąki z proszkiem do pieczenia w 5 częściach. Po każdej partii wymieszaj.
- Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Wylej gotowe ciasto.

- Piecz w piekarniku ok. 50 minut w 160/170 stopniach (do suchego patyczka).
- Gdy babka się upiecze - zrób polewę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj płynnej śmietany. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników.

- Gotową polewą ozdób ciasto.

Rady:
Najlepszy do białek będzie cukier drobnoziarnisty. Nie używaj cukru pudru - nie nadaje się. Jeśli nie masz akurat pod ręką cukru drobnoziarnistego, możesz użyć tego zwykłego. Po prostu trzeba będzie dłużej mieszać, żeby cukier się roztopił w pianie.
Jak sprawdzić czy cukier się już całkowicie roztopił? Można to łatwo sprawdzić – moczysz palec w pianie. Sprawdzasz pod opuszkami czy wyczuwasz drobinki cukru i masz odpowiedź na swoje pytanie.
Gdy stwierdzisz, że cukier całkowicie się rozpuścił - mieszaj jeszcze przez dwie, trzy minuty. Będziesz mieć pewność, że masa jest porządnie ubita.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka będą się lepiej ubijać, gdy nie będą zimne, a dodatkowo składniki lepiej i szybciej się połączą, gdy będą w zbliżonej temperaturze. Obrazując to – zimne masło niezbyt dobrze współpracuje z mąką prawda?
Masz zimne jajka? Nie szkodzi. Włóż je na moment do ciepłej (nie gorącej!) wody - szybko zrobią się ciepłe.
Polewę czekoladową najczęściej robię 'na oko'. Tzn. dodaję partiami śmietany dopóki nie stwierdzę, że jest wystarczająco płynna, powinna swobodnie powoli spływać z łyżeczki, podobnie jak gęsta śmietana. Im polewą bardziej płynna tym dłużej będzie 'zasychać', dlatego lepiej, żeby polewą była bardziej gęsta niż za rzadka.
Wypróbuj inne wielkanocne ciasta - sernik na zimno przypominający jajka sadzone lub kruchy mazurek wielkanocny!
Smacznego!
Komentarze
Podobne przepisy

Moczka śląska
Moczka - deser z piernika przyrządzany najczęściej na święta Bożego Narodzenia

Ule orzechowe
Ule orzechowe - czeski przysmak, który w Polsce zyskał popularność szczególnie na weselach i w czasie świąt.

Ule kokosowe i kakaowe
Ule kokosowe i kakaowe - słodka alternatywna dla uli orzechowych.

Biszkopt
Biszkopt - puszysty, a przede wszystkim nieopadający to baza wielu ciast i tortów.