Sernik na zimno - jajko sadzone

Wielkanoc kojarzy nam się przede wszystkim z jajkami. A gdyby tak zrobić deser przypominający jajka sadzone? Inaczej mówią - sernik na zimno z brzoskwiniami, podany w odrobinę mniej tradycyjny sposób, zawsze w cenie!
Składniki:
- 1000 g twarogu zmielonego (ja użyłam waniliowego)
- 400 ml śmietany 36%
- 2 śmietanki fix (opcjonalnie)
- puszka brzoskwiń
- herbatniki
- 2 łyżki żelatyny
- 50 ml gorącej wody
Wymiary blachy do pieczenia: 30 x 25 cm.
Przygotowanie:
- Do miski wlej całą śmietanę 36% i ubij na bitą śmietanę. Gdy już będzie sztywna, dodaj w partiach zmielonego twarogu, po każdym dodaniu sera wymieszaj. Na koniec dodaj śmietanki fix - wymieszaj.

- Na dno blachy do pieczenia rozłóż papier do pieczenia, a następnie wyłóż jedną warstwę herbatników.

- Na herbatniki wylej całą masę serową i rozłóż równomiernie.

- W międzyczasie rozrób żelatynę. Do gorącej wody wsyp żelatynę i pozostaw chwilę, aż napęcznieje.
- Oddziel za pomocą sitka brzoskwinie z puszki od soku. Soku nie wylewaj!

- Podgrzej sok z brzoskwiń i dodaj do niego napęczniałej żelatyny. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, po czym odłóż do wystudzenia.
- Na warstwie serowej ciasta ułóż w podobnych odstępach połówki brzoskwiń.
- Na samym końcu wylej na brzoskwinie przestudzoną galaretkę. Włóż ciasto do lodówki.

Rady:
Galaretkę wylej na ciasto dopiero, gdy będziesz miał wrażenie, że nie jest już taka lejąca, wyraźnie gęstnieje. Jest to najlepszy moment, bo lada moment będzie tężeć, więc ryzyko dostania się galaretki w nieplanowane miejsca wyraźnie maleje!
Gdybyś przegapił odpowiedni moment i w galaretce zaczną się robić grudki - masz dwa wyjścia. Pierwszy - zalewasz ciasto większą częścią galaretki (tak z tymi grudkami), zostawiasz odrobinę galaretki i podgrzewasz lekko (tylko na tyle, żeby grudki zniknęły) i zalej całość gdy już będzie wyraźnie gęstnieć. Płynniejsza część galaretki 'wygładzi' wierzch ciasta i grudki pod nią nie będą widoczne. Druga opcja - możesz lekko podgrzać całość, galaretka ponownie zrobi się bardziej płynna i tym razem uważniej obserwuj dobrego momentu! Jak będzie wyraźnie gęstnieć, wtedy zalewasz całość i gotowe!
Komentarze
Podobne przepisy

Moczka śląska
Moczka - deser z piernika przyrządzany najczęściej na święta Bożego Narodzenia

Ule orzechowe
Ule orzechowe - czeski przysmak, który w Polsce zyskał popularność szczególnie na weselach i w czasie świąt.

Ule kokosowe i kakaowe
Ule kokosowe i kakaowe - słodka alternatywna dla uli orzechowych.

Biszkopt
Biszkopt - puszysty, a przede wszystkim nieopadający to baza wielu ciast i tortów.