Sernik na zimno - jajko sadzone

Opublikowano 08.04.2021 w Wielkanoc
< 1 H 12 Arcyłatwy
Sernik na zimno - jajko sadzone

Wielkanoc kojarzy nam się przede wszystkim z jajkami. A gdyby tak zrobić deser przypominający jajka sadzone? Inaczej mówią - sernik na zimno z brzoskwiniami, podany w odrobinę mniej tradycyjny sposób, zawsze w cenie!

Składniki:

  • 1000 g twarogu zmielonego (ja użyłam waniliowego)
  • 400 ml śmietany 36%
  • 2 śmietanki fix (opcjonalnie)
  • puszka brzoskwiń
  • herbatniki
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

Wymiary blachy do pieczenia: 30 x 25 cm.

Przygotowanie:

  • Do miski wlej całą śmietanę 36% i ubij na bitą śmietanę. Gdy już będzie sztywna, dodaj w partiach zmielonego twarogu, po każdym dodaniu sera wymieszaj. Na koniec dodaj śmietanki fix - wymieszaj.
Sernik jajko sadzone - ubijanie kremu
Przygotowanie kremu do sernika
  • Na dno blachy do pieczenia rozłóż papier do pieczenia, a następnie wyłóż jedną warstwę herbatników.
Sernik jajko sadzone - pierwsza warstwa
Pierwsza warstwa sernika
  • Na herbatniki wylej całą masę serową i rozłóż równomiernie.
Sernik jajko sadzone - druga warstwa
Warstwa serowa
  • W międzyczasie rozrób żelatynę. Do gorącej wody wsyp żelatynę i pozostaw chwilę, aż napęcznieje.
  • Oddziel za pomocą sitka brzoskwinie z puszki od soku. Soku nie wylewaj!
Sernik jajko sadzone - odcedzanie brzoskwiń
Oddzielanie brzoskwiń od soku
  • Podgrzej sok z brzoskwiń i dodaj do niego napęczniałej żelatyny. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, po czym odłóż do wystudzenia.
  • Na warstwie serowej ciasta ułóż w podobnych odstępach połówki brzoskwiń.
  • Na samym końcu wylej na brzoskwinie przestudzoną galaretkę. Włóż ciasto do lodówki.
Sernik jajko sadzone - ostatnia warstwa
Zalewanie sernika galaretką

Rady:

Galaretkę wylej na ciasto dopiero, gdy będziesz miał wrażenie, że nie jest już taka lejąca, wyraźnie gęstnieje. Jest to najlepszy moment, bo lada moment będzie tężeć, więc ryzyko dostania się galaretki w nieplanowane miejsca wyraźnie maleje!

Gdybyś przegapił odpowiedni moment i w galaretce zaczną się robić grudki - masz dwa wyjścia. Pierwszy - zalewasz ciasto większą częścią galaretki (tak z tymi grudkami), zostawiasz odrobinę galaretki i podgrzewasz lekko (tylko na tyle, żeby grudki zniknęły) i zalej całość gdy już będzie wyraźnie gęstnieć. Płynniejsza część galaretki 'wygładzi' wierzch ciasta i grudki pod nią nie będą widoczne. Druga opcja - możesz lekko podgrzać całość, galaretka ponownie zrobi się bardziej płynna i tym razem uważniej obserwuj dobrego momentu! Jak będzie wyraźnie gęstnieć, wtedy zalewasz całość i gotowe!

Wypróbuj także inne desery wielkanocne - mazurek wielkanocny lub babka majonezowa!

Smacznego!


Ikona czapki

Ikona nagłówka Komentarze

Ikona nagłówka Popularne przepisy