Mazurek wielkanocny

Opublikowano 08.04.2021 w Wielkanoc
< 2 H ok. 20 Łatwy
Mazurek wielkanocny

Mazurek to ciasto, które większość ludzi robi głównie na święta Wielkanocne. Ja robię je zdecydowanie częściej - jest kruche i z orzechami włoskimi, więc idealnie się nadaje do podania do kawy lub herbaty!

Składniki:

Masa:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy

Do przełożenia:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 200 g orzechów włoskich
  • dżem z czarnej porzeczki.

Polewa:

  • płynna śmietana
  • kawałki czekolady

Proporcja czekolady do śmietany 1:1, czyli np. 50 g czekolady na ok. 50 ml śmietany.

Wymiary blachy: 30 x 25 cm, choć często używam też 35 x 25.

Przygotowanie:

  • Do miski daj miękkie masło, żółtka, oraz cukier i opakowanie cukru waniliowego. Wymieszaj ręcznie do połączenia składników.
Mazurek wielkanocny - składniki mokre
Składniki mokre na mazurka
  • Następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ugniataj ciasto, aż masa będzie jednolita. Podziel na trzy części. Jedną odłóż na bok na moment, drugą włóż do lodówki.
Mazurek wielkanocny - podział ciasta
Masa na ciasto podzielona na trzy części
  • Do trzeciej porcji ciasta dodaj kakao i wymieszaj, aż składniki się połączą - odłóż do lodówki.
Mazurek wielkanocny - trzecia porcja ciasta
Trzecia porcja ciasta z kakao
  • Na blachę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia. Następnie rozłóż pierwszą cześć ciasta na dno.
  • Do osobnej miski wlej białka i ubij je. Gdy będą już sztywne dodaj partiami cukru. Mieszaj, aż cukier całkowicie roztopi się w pianie.
  • Na pierwszą warstwę ciasta rozłóż cały dżem porzeczkowy, a na to równomiernie połowę przygotowanej piany.
Mazurek wielkanocny - warstwy
Pierwsze warstwy mazurka
  • Na pianę posyp połowę przygotowanych orzechów włoskich.
Mazurek wielkanocny - warstwa z orzechami
Pierwsza warstwa z orzechami włoskimi
  • Wyciągnij z lodówki kakaowe ciasto i zetrzyj je równomiernie na blachę. Na kakaową warstwę rozłóż pozostała część piany.
Mazurek wielkanocny - druga warstwa piany
Druga warstwa piany z białek i cukru
  • Na pianę posyp pozostała część orzechów włoskich.
  • Wyjmij jasną porcję ciasto z lodówki i zetrzyj równomiernie na ciasto. Ostatnia warstwa gotowa.
Mazurek wielkanocny - ostatnie warstwy
Ostatnie warstwy mazurka wielkanocnego
  • Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 45/50 minut na 160 stopni.
  • Pod koniec pieczenia możesz przygotować polewę czekoladową. Kawałki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj płynną śmietanę. Wymieszaj dokładnie i po wyjęciu ciasta z piekarnika możesz od razu ozdobić ciasto.
Mazurek wielkanocny - polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa
Mazurek wielkanocny - gotowe
Gotowy mazurek wielkanocny

Nagranie na Youtube:

Jeśli jesteś wzrokowcem, czyli jak większość społeczeństwa, to poniżej nagranie, w którym dokładnie pokazuje w jaki sposób zrobić mazurka wielkanocnego z orzechami włoskimi.

Dostępne napisy po angielsku i po rosyjsku.


Rady:

Do ugniatania ciasta najlepiej jeśli masło jest miękkie o temperaturze pokojowe, wówczas łatwo połączy się z żółtkami i cukrem.

Najlepszy do białek będzie cukier drobnoziarnisty. Nie używaj cukru pudru - nie nadaje się. Jeśli nie masz akurat pod ręką cukru drobnoziarnistego, możesz użyć tego zwykłego. Po prostu trzeba będzie dłużej mieszać, żeby cukier się roztopił w pianie.

Jak sprawdzić czy cukier się już całkowicie roztopił? Można to łatwo sprawdzić – moczysz palec w pianie. Sprawdzasz pod opuszkami czy wyczuwasz drobinki cukru i masz odpowiedź na swoje pytanie.

Podczas rozkładania ciasta na blachę, dzielę ciasto na mniej więcej 5 części. Cztery części rozkładam od razu na blaszkę i rozgniatam palcami, a tą ostatnią piątą część rozdzielam tam gdzie zbrakło – dzięki temu nie muszę specjalnie kombinować jak uzupełnić braki.

Mazurek wielkanocny - wykładanie ciasta
Dzielenie spodu ciasta na blaszce

Podzielone ciasto powinno być chwilę w lodówce, aby odrobinę stwardniało. Dzięki temu łatwiej zetrzeć go na tarce niż takie miękkie ciasto, które będzie się przyklejać do ręki i tarki.

Ciasto na tarce możesz zetrzeć na dwa sposoby. Ścierasz bezpośrednio nad ciastem albo, ja tak wolę, ścierasz ciasto na blat kuchenny i rozkładasz na ciasto ręką. Dzięki temu mam większą kontrolą nad ilością ciasta w poszczególnych miejscach.

Mazurek wielkanocny - ścieranie ciasta na tarce
Ścieranie ciasta bezpośrednio nad blachą

Polewę czekoladową najczęściej robię 'na oko'. Tzn. dodaję partiami śmietany dopóki nie stwierdzę, że jest wystarczająco płynna, powinna swobodnie powoli spływać z łyżeczki, podobnie jak gęsta śmietana. Im polewą bardziej płynna tym dłużej będzie 'zasychać', dlatego lepiej, żeby polewą była bardziej gęsta niż za rzadka.

Wypróbuj także inne kruche ciasta np. pleśniak ze śliwkami!

Smacznego!


Ikona czapki

Ikona nagłówka Komentarze

Ikona nagłówka Popularne przepisy