Tort wyspa - Island cake

Tort wyspa - niedawny hit wyglądem przypominający wyspę pośród oceanu. Wygląda oszałamiająco, a dobra wiadomość jest taka, że wcale nie jest taki trudny w wykonaniu. Dodatkowo można go zrobić bez użycia ani grama sztucznych barwników, wszystko wykonasz za pomocą tego co prawdopodobnie masz w domu - wystarczy odrobinę kreatywności!
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
- 4 jaja
- 90 g mąki
- 30 g gorzkiego kakao
- 130 g cukru
Tortownica 20 cm. Trzeba zrobić dwa i pokroić na pół :)
Krem:
- 500 ml śmietany 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki żelatyny
- 50 g cukru
- 500 g jagód (możesz dać inne)
Galaretka:
- 900 ml gorącej wody
- 200 g cukru
- 80 ml likieru blue curacao
- 300 ml wody
- 100 g żelatyny
Polewa czekoladowa:
- 500 g gorzkiej czekolady
- 100 ml płynnej śmietany
Dodatkowo:
- trochę mleczka kokosowego (do ozdoby)
- trochę masy lukrowej (do ozdoby)
Przygotowanie:
- Biszkopt czekoladowy upiecz najlepiej dzień wcześniej przed przygotowaniem tortu. Zrób dwa i każdy z nich przekrój na pół.
- W pierwszej kolejności zrób krem. Ubij śmietanę 30% na sztywno i dodaj cukru i wymieszaj. Gdy cukier się roztopi w kremie, partiami dodawaj serka mascarpone stale mieszając. Odłóż na moment i przygotuj żelatynę - zalej ją ciepłą wodą i poczekaj, aż spęcznieje. Gdy całkiem się rozpuści dodaj do kremu i wymieszaj na gładką masę. Odsącz dokładnie jagody z soku i wsyp do przygotowane kremu - wymieszaj.

- Weź spód tortownicy 24 cm i połóż pierwszą warstwę biszkoptu. Na to wyłóż część przygotowanego kremu. Następnie na to kolejny biszkopt, krem i biszkopt.

- Na ostatniej warstwie biszkoptu wyłóż na około połowie krem - to będzie zalążek gór. Na tej krem daj połowę przekrojonego biszkoptu - brzeg utnij pod kątem jak widzisz na obrazku. Następnie na krańce ostatniej warstwy przekrojonego biszkoptu połóż po łyżce kremu i na to kawałek biszkoptu. Odłóż ciasto do lodówki na około 2 godziny.


- W międzyczasie pokrusz ciasteczko szpinakowe (w innym wpisie dokładna instrukcja jak takie ciasteczko zrobić). Najlepiej jest użyć do tego blendera, muszą być całkiem dobrze zmielone, żeby udawać las :)

- Jeśli masz foremkę silikonową w kształcie muszelek - najwyższy czas jej użyć! Masę cukrową wciśnij w otwory perforacji, odciśnij dokładnie i wyjmij. Następnie weź odrobinę oleju jadalnego i zabezpiecz nim brzegi muszelek - najlepiej robić to pędzelkiem. Zapobiegnie to topieniu się cukrowych muszelek w galaretce.

- Przygotuj błękitną galaretkę. Do 900 ml gorącej wody wsyp cały cukier i wymieszaj dopóki cały się nie roztopi. Następnie partiami dodawaj likieru blue curacao do pożądanego koloru wody.

- W osobnej misce przygotuj żelatynę, czyli 100 g żelatyny zalej 300 ml ciepłej wody. Gdy rozpuści się całkowicie dodaj do niebieskiej mieszanki i odstaw na moment do wystygnięcia.
- Kolej na słynne czekoladowe ganache - po staremu polewa czekoladowa. Roztop dokładnie pokrojoną czekoladę w kąpieli wodnej.

- Do rozpuszczonej czekolady dodaj stopniowo całą śmietanę - cały czas mieszaj.

- Wyjmij ciasto z lodówki i okrój góry z bokach tak, by przypominały je jeszcze bardziej. Zrób takie jakie uważasz. Z przodu dodaj małą wyspę, którą możesz zrobić z okruszków biszkoptu wymieszanej z płynną śmietaną

- Najwyższy czas pokryć wszystko polewą czekoladową. Rób to powoli i dokładnie, żeby cały tort był przykryty czekoladą. Najłatwiej jest to robić silikonową łopatką. Ta warstwa czekolady nie musi być równa, wygładzona, góry przecież też takie nie są, prawda?

- Następnie przy pomocy czystego pędzelka i gęstego mleczka kokosowego porób 'mazie' ma warstwie czekoladowej. Tort będzie sprawiał wrażenie bardziej 'wypukłego' i wielowarstwowy.

- Kolejny krok to zrobienie lasu na górach za pomocą pokruszonego ciasteczka szpinakowego. Dzięki nie zastygłej czekoladzie okruszki przykleją się i zrobią imitację lasu na szczytach gór.
- Przyklej wcześniej przygotowane muszelki do polewy czekoladowej.

- Załóż bok tortownicy i dodaj DIY osłonę przeciw wyciekaniu galaretki (w innym poście opisuję dokładnie jak ją zrobić). Owiń folią spożywczą i taśmą klejącą. Zalej całość przygotowaną wcześniej i wystudzoną galaretką i włóż do lodówki na min. godzinę.

- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i zdejmij zabezpieczenia, tylko powoli!

- Gdy galaretka jest już sztywna, możesz zrobić imitację fal. W miejscu połączenia gór z galaretka zrób pędzelkiem namoczonym w mleczku kokosowym mazie - podobne jak wcześniej na polewie czekoladowej. Będzie sprawiać to wrażenie morskiej piany, która rozbija się o skały. I właściwie tort gotowy!


Rady:
DIY osłonka przeciw wyciekaniu żelatyny - brzmi bardzo profesjonalnie i skomplikowanie. W gruncie rzeczy możesz taki kupić, ale po co skoro wykonanie jest proste, zdecydowanie tańsze i równocześnie jest to najszybszy sposób? Weź podkładkę z poliestru (taką którą podkłada się pod talerze na stół), potnij na dwa kawałki. Z jednej strony złącz taśmą klejącą. Następnie przymierz do tortownicy, tymczasowo połącz spinaczami i złącz drugą stronę taśmą klejącą. Zrobione - Twoja własna profesjonalna osłona! Całkiem proste, prawda? Ważne: śliska strona podkładki (ta zmywalna) musi być do wewnątrz - galaretka będzie ładnie się odklejać. Jeśli dasz tą stronę, która zazwyczaj styka się stołem, tą chropowatą - czeka Cię gorzkie rozczarowanie podczas oklejania osłony od galaretki.
Oprócz DIY osłony zabezpieczyłam sernik po bokach folią spożywczą, a później jeszcze obkleiłam całość taśmą klejącą - przezorny zawsze ubezpieczony!
Jeśli zauważysz, że wylało się dużo galaretki poza tortownicę to najpierw przekrój galaretkę nożem pomiędzy tortownicą a osłoną - ta strona nie wewnątrz osłony (tak będzie się ładnie samo odklejać, gdy będziesz powoli ciągnąć osłonę), tylko poza nią.
Jeśli, jakimś dziwnym trafem, powstały dziurki w galaretce, da się to łatwo naprawić. Nawet powiem więcej - są na to dwa sposoby. Pierwszy - wystarczy, że zamoczysz nóż w gorącej wodzie i przyłożysz w okolicach dziurki ( ruchy góra dół) - galaretka stopi się i zakryje dziurkę. Drugi - możesz spróbować dokleić kawałek galaretki do dziury i tak samo przyłożyć gorący nóż, żeby się połączyły.

Wypróbuj także inne desery z przeźroczystą galaretką takie jak sernik na zimno jajka sadzone i sernik na zimno z owocami!
Smacznego!
Komentarze
Podobne przepisy

Moczka śląska
Moczka - deser z piernika przyrządzany najczęściej na święta Bożego Narodzenia

Ule orzechowe
Ule orzechowe - czeski przysmak, który w Polsce zyskał popularność szczególnie na weselach i w czasie świąt.

Ule kokosowe i kakaowe
Ule kokosowe i kakaowe - słodka alternatywna dla uli orzechowych.

Biszkopt
Biszkopt - puszysty, a przede wszystkim nieopadający to baza wielu ciast i tortów.