Tort wyspa - Island cake

Opublikowano 08.04.2021 w Tort z owocami i galaretką
> 2 H ok. 20 Średni
Tort wyspa - Island cake

Tort wyspa - niedawny hit wyglądem przypominający wyspę pośród oceanu. Wygląda oszałamiająco, a dobra wiadomość jest taka, że wcale nie jest taki trudny w wykonaniu. Dodatkowo można go zrobić bez użycia ani grama sztucznych barwników - wystarczy odrobinę kreatywności!

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

- 4 jaja

- 90 g mąki

- 30 g gorzkiego kakao

- 130 g cukru

Tortownica 20 cm. Trzeba zrobić dwa i pokroić na pół :)

Krem:

- 500 ml śmietany 30% lub 36%

- 250 g serka mascarpone

- 3 łyżki żelatyny

- 50 g cukru

- 500 g jagód (możesz dać inne)

Galaretka:

- 900 ml gorącej wody

- 200 g cukru

- 80 ml likieru blue curacao

- 300 ml wody

- 100 g żelatyny

Polewa czekoladowa:

- 500 g gorzkiej czekolady

- 100 ml płynnej śmietany

Dodatkowo:

- 1 ciasteczko szpinakowe

- trochę mleczka kokosowego (do ozdoby)

- trochę masy lukrowej (do ozdoby)

Przygotowanie:

  • Biszkopt czekoladowy upiecz najlepiej dzień wcześniej przed przygotowaniem tortu. Zrób dwa i każdy z nich przekrój na pół.
  • W pierwszej kolejności zrób krem. Ubij śmietanę 30% na sztywno i dodaj cukru i wymieszaj. Gdy cukier się roztopi w kremie, partiami dodawaj serka mascarpone stale mieszając. Odłóż na moment i przygotuj żelatynę - zalej ją ciepłą wodą i poczekaj, aż spęcznieje. Gdy całkiem się rozpuści dodaj do kremu i wymieszaj na gładką masę. Odsącz dokładnie jagody z soku i wsyp do przygotowane kremu - wymieszaj.
Tort wyspa - krem z jagodami
Dodanie jagód do kremu
  • Weź spód tortownicy 24 cm i połóż pierwszą warstwę biszkoptu. Na to wyłóż część przygotowanego kremu. Następnie na to kolejny biszkopt, krem i biszkopt.
Tort wyspa - biszkopt i krem
Przekładanie biszkoptu czekoladowego kremem jagodowym
  • Na ostatniej warstwie biszkoptu wyłóż na około połowie krem - to będzie zalążek gór. Na tej krem daj połowę przekrojonego biszkoptu - brzeg utnij pod kątem jak widzisz na obrazku. Następnie na krańce ostatniej warstwy przekrojonego biszkoptu połóż po łyżce kremu i na to kawałek biszkoptu. Odłóż ciasto do lodówki na około 2 godziny.
Tort wyspa - formowanie gór
Formowanie gór
Tort wyspa - warstwy
Kolejne warstwy tortu wyspy
  • W międzyczasie pokrusz ciasteczko szpinakowe (w innym wpisie dokładna instrukcja jak takie ciasteczko zrobić). Najlepiej jest użyć do tego blendera, muszą być całkiem dobrze zmielone, żeby udawać las :)
Tort wyspa - mielenie szpinakowego ciasteczka
Mielenie szpinakowego ciasteczka w blenderze
  • Jeśli masz foremkę silikonową w kształcie muszelek - najwyższy czas jej użyć! Masę cukrową wciśnij w otwory perforacji, odciśnij dokładnie i wyjmij. Następnie weź odrobinę oleju jadalnego i zabezpiecz nim brzegi muszelek - najlepiej robić to pędzelkiem. Zapobiegnie to topieniu się cukrowych muszelek w galaretce.
Tort wyspa - zabezpieczanie olejem cukrowych muszelek
Zabezpieczenie olejem jadalnym cukrowym muszelek
  • Przygotuj błękitną galaretkę. Do 900 ml gorącej wody wsyp cały cukier i wymieszaj dopóki cały się nie roztopi. Następnie partiami dodawaj likieru blue curacao do pożądanego koloru wody.
Tort wyspa - dodawanie likieru
Dodawanie likieru blue curacao do galaretki
  • W osobnej misce przygotuj żelatynę, czyli 100 g żelatyny zalej 300 ml ciepłej wody. Gdy rozpuści się całkowicie dodaj do niebieskiej mieszanki i odstaw na moment do wystygnięcia.
  • Kolej na słynne czekoladowe ganache - po staremu polewa czekoladowa. Roztop dokładnie pokrojoną czekoladę w kąpieli wodnej.
Tort wyspa - topienie czekolady
Topienie czekolady w kąpieli wodnej
  • Do rozpuszczonej czekolady dodaj stopniowo całą śmietanę - cały czas mieszaj.
Tort wyspa - przygotowanie ganache
Dodawanie śmietany do roztopionej czekolady - ganache
  • Wyjmij ciasto z lodówki i okrój góry z bokach tak, by przypominały je jeszcze bardziej. Zrób takie jakie uważasz. Z przodu dodaj małą wyspę, którą możesz zrobić z okruszków biszkoptu wymieszanej z płynną śmietaną
Tort wyspa - okrajanie gór
Okrajanie gór i dodanie wyspy
  • Najwyższy czas pokryć wszystko polewą czekoladową. Rób to powoli i dokładnie, żeby cały tort był przykryty czekoladą. Najłatwiej jest to robić silikonową łopatką. Ta warstwa czekolady nie musi być równa, wygładzona, góry przecież też takie nie są, prawda?
Tort wyspa - obtaczanie ganache
Pokrycie tortu warstwą polewy czekoladowej
  • Następnie przy pomocy czystego pędzelka i gęstego mleczka kokosowego porób 'mazie' ma warstwie czekoladowej. Tort będzie sprawiał wrażenie bardziej 'wypukłego' i wielowarstwowy.
Tort wyspa - robienie maź
Robienie maź na ganache
  • Kolejny krok to zrobienie lasu na górach za pomocą pokruszonego ciasteczka szpinakowego. Dzięki nie zastygłej czekoladzie okruszki przykleją się i zrobią imitację lasu na szczytach gór.
  • Przyklej wcześniej przygotowane muszelki do polewy czekoladowej.
Tort wyspa - imitacja lasu
Przyklejanie pokruszonego szpinakowego ciasteczka - imitacja lasu
  • Załóż bok tortownicy i dodaj DIY osłonę przeciw wyciekaniu galaretki (w innym poście opisuję dokładnie jak ją zrobić). Owiń folią spożywczą i taśmą klejącą. Zalej całość przygotowaną wcześniej i wystudzoną galaretką i włóż do lodówki na min. godzinę.
Tort wyspa - zabezpieczenia
DYI zakładanie zabezpieczeń przeciw wyciekaniu galaretki
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i zdejmij zabezpieczenia, tylko powoli!
Tort wyspa - zdejmowanie zabezpieczeń
Zdejmowanie zabezpieczeń z tortu wyspy
  • Gdy galaretka jest już sztywna, możesz zrobić imitację fal. W miejscu połączenia gór z galaretka zrób pędzelkiem namoczonym w mleczku kokosowym mazie - podobne jak wcześniej na polewie czekoladowej. Będzie sprawiać to wrażenie morskiej piany, która rozbija się o skały. I właściwie tort gotowy!
Tort wyspa - fale
Imitacja fal rozbijających się o skały gór
Tort wyspa - gotowy tort
Gotowy tort wyspa

Nagranie na Youtube:

Jeśli jesteś wzrokowcem to poniżej nagranie, w którym dokładnie pokazuje w jaki sposób zrobić tort wyspę - island cake.

Dostępne napisy po angielsku i po rosyjsku.


Rady:

DIY osłonka przeciw wyciekaniu żelatyny - brzmi bardzo profesjonalnie i skomplikowanie. W gruncie rzeczy możesz taki kupić, ale po co skoro wykonanie jest proste, zdecydowanie tańsze i równocześnie jest to najszybszy sposób? Weź podkładkę z poliestru (taką którą podkłada się pod talerze na stół), potnij na dwa kawałki. Z jednej strony złącz taśmą klejącą. Następnie przymierz do tortownicy, tymczasowo połącz spinaczami i złącz drugą stronę taśmą klejącą. Zrobione - Twoja własna profesjonalna osłona! Całkiem proste, prawda? Ważne: śliska strona podkładki (ta zmywalna) musi być do wewnątrz - galaretka będzie ładnie się odklejać. Jeśli dasz tą stronę, która zazwyczaj styka się stołem, tą chropowatą - czeka Cię gorzkie rozczarowanie podczas oklejania osłony od galaretki.

Oprócz DIY osłony zabezpieczyłam sernik po bokach folią spożywczą, a później jeszcze obkleiłam całość taśmą klejącą - przezorny zawsze ubezpieczony!

Jeśli zauważysz, że wylało się dużo galaretki poza tortownicę to najpierw przekrój galaretkę nożem pomiędzy tortownicą a osłoną - ta strona nie wewnątrz osłony (tak będzie się ładnie samo odklejać, gdy będziesz powoli ciągnąć osłonę), tylko poza nią.

Jeśli, jakimś dziwnym trafem, powstały dziurki w galaretce, da się to łatwo naprawić. Nawet powiem więcej - są na to dwa sposoby. Pierwszy - wystarczy, że zamoczysz nóż w gorącej wodzie i przyłożysz w okolicach dziurki ( ruchy góra dół) - galaretka stopi się i zakryje dziurkę. Drugi - możesz spróbować dokleić kawałek galaretki do dziury i tak samo przyłożyć gorący nóż, żeby się połączyły.

Tort wyspa - poprawianie galaretki
Poprawiania galaretki - zaklejania dziurek

Wypróbuj także inne desery z przeźroczystą galaretką takie jak sernik na zimno jajka sadzone i sernik na zimno z owocami!

Smacznego!

Ikona czapki

Ikona nagłówka Komentarze

Ikona nagłówka Popularne przepisy