Leśny galaretkowiec

Opublikowano 08.04.2021 w Bez pieczenia
< 1 H ok. 15 Łatwy
Leśny galaretkowiec

Galaretkowiec to potoczna nazwa deseru z galaretek, który jest banalnie prosty i szybki do przygotowania (nie licząc czasu chłodzenia w lodówce). Wpadłam na pomysł, żeby połączyć dzikie owoce z mleczkiem kokosowym - to był strzał w dziesiątkę! Dzięki temu leśnemu deserowi przekonałam się do mleczka kokosowego, wcześniej niezbyt dobrze je wspominałam - może dlatego, że nie wiedziałam jak go użyć!

Składniki na poszczególne galaretki

Biała:

- 600 ml mleczka kokosowego

- 300 ml wody

- 100 g cukru

- 4 łyżki żelatyny

Przeźroczysta:

- 300 ml wody

- 50 g cukru

- sok z jednej cytryny

- 3 łyżki żelatyny

Malinowa:

- 400 g malin

- 100 ml wody

- 3 łyżki żelatyny

Przygotowanie:

  • Najpierw przygotuj przeźroczystą galaretkę. Do miski wsyp żelatynę i zalej ciepłą wodą - odstaw, żeby napęczniała. Po chwili dolej więcej ciepłej wody i mieszaj, dopóki drobinki żelatyny całkowicie się nie rozpuszczą.
  • Do większej miski wlej wodę, sok z cytryny oraz cukier, wymieszaj dokładnie. Później wlej do miski rozpuszczoną żelatynę - wymieszaj.
  • Na dnie formy wyłóż dzikie owoce i zalej przeźroczysta galaretką. Włóż do lodówki na około godzinę.
Leśny galaretkowiec - pierwsza warstwa
Pierwsza warstwa z dzikimi owocami i przeźroczystą galaretką
  • W ten sam sposób co wyżej opisałam rozrób żelatynę do białej galaretki. W osobnej misce wlej mleczko kokosowe, cukier i wodę. Gdy się dobrze połączą dodaj żelatyny.
  • Wyjmij formę z lodówki i wlej połowę białej galaretki. Włóż ponownie do lodówki na około godzinę.
Leśny galaretkowiec - druga warstwa
Druga warstwa galaretkowca - biała galaretka z mleczka kokosowego
  • Czas na żelkę malinową. Rozrób w identyczny sposób żelatynę. Zblenduj maliny, a następnie dodaj żelatynę.
  • Wyjmij formę z lodówki i wlej galaretkę malinową. Włóż do lodówki na około godzinę.
Leśny galaretkowiec - trzecia warstwa
Trzecia warstwa galaretkowca - malinowa galaretka
  • Po tym czasie pozostała część białej galaretki wlej do formy i ponownie umieść w lodówce na godzinę.
  • Gdy deser będzie porządnie schłodzony, wyjmij z formy i możesz podawać!

Rady:

Przy pierwszej warstwie, jeśli użyjesz mrożonych dzikich owoców to galaretka zdecydowanie szybciej stwardnieje i nie trzeba jej wtedy trzymać godzinę w lodówce.

Jeżeli twoje mleczko jest bardziej płynne, możesz dodać 1 łyżkę żelatyny dodatkowo dla pewności, moje mleczko było dosyć gęste.

Podczas robienia białej galaretki najlepiej cukier jest wymieszać z ciepłą wodą i dopiero taki płyn dolać do mleczka kokosowego. Cukier się szybko roztopi w wodzie i będzie to znacznie krócej trwało niż rozpuszczanie cukru w mleczku kokosowym.

Do żelki malinowej możesz użyć mrożonych malin - ja takich użyłam. Wystarczy je trochę wcześniej rozmrozić.

Możesz przecedzić zmielone maliny przez sitko - pozbędziesz się pestek. Ja chciałam zachować strukturę malin i tego nie zrobiłam. Chce czuć, że maliny to maliny!

Jak wyjąć deser z formy? Wypróbowałam dwa sposoby - z tym, że ja używałam formy metalowej. Pierwszy - trzymasz przez parę sekund formę nad parą wodą. Forma się lekko nagrzeje i galaretki się odkleją od brzegów.

Leśny galaretkowiec - pierwszy sposób na wyjęcie deseru
Pierwszy sposób na wyjęcie galaretki z formy

Jeśli masz skłonności do przesady, zupełnie jak ja, to drugi sposób będzie dla Ciebie znacznie bezpieczniejszy. Umieść formę dnem do góry na talerzu i ogrzewaj lekko dno formy suszarką do włosów. Galaretka sama wyskoczy z formy wprost na talerz!

Leśny galaretkowiec - drugi sposób na wyjęcie deseru
Drugi sposób na wyjęcie galaretki z formy

Jeśli używasz formy silikonowej zamiast metalowej to drugi sposób będzie bardziej odpowiedni. Silikonowa forma jest niesztywna, więc byłoby to dosyć kłopotliwe trzymać taką formę nad parą wodą. Mogłoby się zdarzyć wiele wpadek np. forma mogłaby wpaść do wody albo możesz się poparzyć.

Wypróbuj też inne ciasta z galaretką takie jak sernik na zimno z przeźroczystą galaretką i owocami lub tort wyspa!

Smacznego!

Ikona czapki

Ikona nagłówka Komentarze

Ikona nagłówka Popularne przepisy