Kokosanki z orzechami włoskimi i czekoladą

Opublikowano 08.04.2021 w Ciastka
< 1 H ok. 20 Łatwy
Kokosanki z orzechami włoskimi i czekoladą

Tradycyjne kokosanki znają chyba wszyscy. Dlatego pora rozszerzyć horyzonty i spróbować urozmaicić te znane ciasteczka o czekoladę i orzechy włoskie! Jest to bardzo prosty, wręcz arcyprosty zabieg, który totalnie odmienia smak kokosanek.

Składniki na kokosanki:

  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g wafelka czekoladowego (ja użyłam 2 prince polo XXL)

Dodatkowo do polewy: gorzka czekolada (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Przed ubiciem piany posiekaj na drobno wafelki czekoladowe i orzechy włoskie.
Kokosanki z orzechami włoskimi i czekoladą - posiekany wafelki czekoladowe
Posiekany wafelki czekoladowe
Kokosanki z orzechami włoskimi i czekoladą - posiekane orzechy włoskie
Posiekane orzechy włoskie
  • Pierwsza i właściwie najważniejsza rzecz przy robieniu kokosanek - porządne ubicie piany z białek jaj. Gdy piana będzie sztywna dodaj po małej partii cukru. Po każdej partii mieszaj około minuty, żeby cukier dobrze roztopił się w pianie.
  • Następnie do piany dodaj wiórek kokosowych, posiekanych orzechów włoskich i wafelki czekoladowe. Wymieszaj dokładnie szpatułką.
Kokosanki z orzechami włoskimi i wafelkami czekoladowymi - pozostałe składniki
Pozostałe składniki dodawane do kokosanek
  • Na formę wyłóż papier do pieczenia. Wyłóż masę na papier i utwórz małe kuleczki.
  • Piecz na termoobiegu ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości kulek) w 100 stopniach. Jak się zarumienią - ciasteczka gotowe.


Kokosanki z orzechami włoskimi i wafelkami czekoladowymi - układanie ciasteczek na blaszce
Ciasteczka gotowe do pieczenia
  • Podczas gdy ciasteczka stygną, możesz przygotować polewę czekoladową. Do zwykłego woreczka śniadaniowego daj pokruszoną czekoladę i włóż woreczek na moment do gorącej wody. Gdy czekolada się stopi, odetnij kawałek końcówki woreczka i możesz robić czekoladowe kreski na kokosankach.
Kokosanki z orzechami włoskimi i wafelkami czekoladowymi - przygotowanie polewy
Przygotowanie polewy czekoladowej

Rady:

Najlepszy do białek będzie cukier drobnoziarnisty. Nie używaj cukru pudru - nie nadaje się. Jeśli nie masz akurat pod ręką cukru drobnoziarnistego, możesz użyć tego zwykłego. Po prostu trzeba będzie dłużej mieszać, żeby cukier się roztopił w pianie.

Jak sprawdzić czy cukier się już całkowicie roztopił? Można to łatwo sprawdzić – moczysz palec w pianie. Sprawdzasz pod opuszkami czy wyczuwasz drobinki cukru i masz odpowiedź na swoje pytanie.

Gdy stwierdzisz, że cukier całkowicie się rozpuścił - mieszaj jeszcze przez dwie, trzy minuty. Będziesz mieć pewność, że masa jest porządnie ubita.

Masz zimne jajka? Nie szkodzi. Włóż je na moment do ciepłej (nie gorącej!) wody - szybko zrobią się ciepłe.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka będą się lepiej ubijać, gdy nie będą zimne, a dodatkowo składniki lepiej i szybciej się połączą, gdy będą w zbliżonej temperaturze. Obrazując to – zimne masło niezbyt dobrze współpracuje z mąką prawda?

Dobrze jest wymoczyć orzechy włoskie parę godzin przed pieczeniem kokosanek. Zalej je wrzątkiem i pozostaw na ok. 5/6 godzin. Kiedyś wyczytałam, że przyswajamy tylko mały procent składników odżywczych orzechów włoskich, a taki zabieg moczenia rozpuszcza w nim enzymy i dzięki temu jesteśmy w stanie wchłonąć o wiele więcej substancji odżywczych z orzecha. Poza tym, są miękkie po takim zabiegu!

Możesz spróbować zrobić inne proste ciasteczka takie jak bajaderka!

Smacznego!


Ikona czapki

Ikona nagłówka Komentarze

Ikona nagłówka Popularne przepisy