Pleśniak ze śliwkami

Opublikowano 08.04.2021 w Kruche
< 1 H ok. 20 Łatwy
Pleśniak ze śliwkami

Pleśniak ze śliwkami - apetyczne ciasto, które niesłusznie ma dosyć niefortunną nazwę. Dodatkowo jest bardzo proste w wykonaniu i kruche. Słyszałam też inną nazwę tego ciasta - skubaniec. Z dwojga złego wolę jednak nazwę pleśniak!

Lista składników:

  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 400 g mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kg śliwek (lub rabarbar)

Do piany:

  • 4 białka
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie kisielu

Dodatkowo: cukier puder do posypania.

Wymiary blachy: 30 x 25 cm, choć często używam też 35 x 25.

Przygotowanie:

  • Do miski wsyp kolejno: masło, cukier, żółtka. Ugnieć ręcznie masę, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dosyp całą mąkę i proszek do pieczenia. Ugniataj tak długo, aż będziesz mieć pewność, że masa jest jednolita. Podziel ciasto na dwie części. Jedna część to mniej więcej 2/3 całości, będzie to spód ciasta. Tą mniejszą najlepiej dać na chwilę do zamrażalki, żeby się schłodziła.
Pleśniak ze śliwkami - podział ciasta
Ciasto na pleśniaka ze śliwkami
  • Większą część ciasta(spód) rozgnieć na przygotowanej blaszce (rozłóż papier do pieczenia na spodzie).
  • Na przygotowane ciasto ułóż połówki śliwek (skórką do góry).
  • Czas na ubicie piany z białek. Do miski daj białka i je ubij. Jak są wystarczająco sztywne, dodaj po trochę cukru (najlepiej jest podzielić na ok. 3 części, po każdej części miksować ok. 1 minuty, żeby cukier się roztopił w pianie). Następnie na sam koniec dodaj kisiel - mieszaj tylko do wymieszania się składników. Ubitą na sztywno pianę wyłóż na blachę i wyrównaj.
Pleśniak ze śliwkami - kolejne warstwy
Kolejne warstwy pleśniaka ze śliwkami
  • Wyjmuj ciasto z zamrażalki i zetrzyj na tarce na ciasto.
  • Pleśniaka ze śliwkami piecz ok. 50 minut na 160/170 stopni (do suchego patyczka).
  • Ciasto po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Nagranie na Youtube:

Jeśli jesteś wzrokowcem to poniżej nagranie, w którym dokładnie pokazuje w jaki sposób zrobić pleśniaka ze śliwkami.

Rady:

Do ugniatania ciasta najlepiej jeśli masło jest miękkie o temperaturze pokojowe, wówczas łatwo połączy się z żółtkami i cukrem.

Najlepszy do białek będzie cukier drobnoziarnisty. Nie używaj cukru pudru - nie nadaje się. Jeśli nie masz akurat pod ręką cukru drobnoziarnistego, możesz użyć tego zwykłego. Po prostu trzeba będzie dłużej mieszać, żeby cukier się roztopił w pianie.

Jak sprawdzić czy cukier się już całkowicie roztopił? Można to łatwo sprawdzić – moczysz palec w pianie. Sprawdzasz pod opuszkami czy wyczuwasz drobinki cukru i masz odpowiedź na swoje pytanie.

Podczas rozkładania ciasta na blachę, dziele ciasto na mniej więcej 5 części. Cztery części rozkładam od razu na blaszkę i rozgniatam palcami, a tą ostatnią piątą część rozdzielam tam gdzie zbrakło – dzięki temu nie muszę specjalnie kombinować jak uzupełnić braki.

Pleśniak ze śliwkami - rozkładanie ciasta
Rozkładanie ciasta

Podzielone ciasto powinno być chwilę w lodówce, aby odrobinę stwardniało. Dzięki temu łatwiej zetrzeć go na tarce niż takie miękkie ciasto, które będzie się przyklejać do ręki i tarki.

Ciasto na tarce możesz zetrzeć na dwa sposoby. Ścierasz bezpośrednio nad ciastem albo, ja tak wolę, ścierasz ciasto na blat kuchenny i rozkładasz na ciasto ręką. Dzięki temu mam większą kontrolą nad ilością ciasta w poszczególnych miejscach.

Pleśniak ze śliwkami - ścieranie ciasta
Ścieranie ciasta wprost na pianę

Uważaj podczas rozkładania każdej warstwy na rogach, żeby nie powstała żadna dziurka!

Najczęściej jak jest świeży rabarbar to robię pleśniaka z rabarbarem. Tylko pamiętaj o jednym. Pokrój rabarbar i zanim dodasz go do ciasta to sparz go ok. 2-3 minuty we wrzątku. Dzięki temu nie wypuści soku w czasie pieczenia i nie zrobi się zakalec!

Wypróbuj także inne kruche ciasta: mazurek wielkanocny!

Smacznego!

Ikona czapki

Ikona nagłówka Komentarze

Ikona nagłówka Popularne przepisy