Pleśniak ze śliwkami

Pleśniak ze śliwkami - apetyczne ciasto, które niesłusznie ma dosyć niefortunną nazwę. Dodatkowo jest bardzo proste w wykonaniu i kruche. Słyszałam też inną nazwę tego ciasta - skubaniec. Z dwojga złego wolę jednak nazwę pleśniak!
Lista składników:
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 400 g mąki
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kg śliwek (lub rabarbar)
Do piany:
- 4 białka
- 50 g cukru
- 1 opakowanie kisielu
Dodatkowo: cukier puder do posypania.
Wymiary blachy: 30 x 25 cm, choć często używam też 35 x 25.
Przygotowanie:
- Do miski wsyp kolejno: masło, cukier, żółtka. Ugnieć ręcznie masę, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dosyp całą mąkę i proszek do pieczenia. Ugniataj tak długo, aż będziesz mieć pewność, że masa jest jednolita. Podziel ciasto na dwie części. Jedna część to mniej więcej 2/3 całości, będzie to spód ciasta. Tą mniejszą najlepiej dać na chwilę do zamrażalki, żeby się schłodziła.

- Większą część ciasta(spód) rozgnieć na przygotowanej blaszce (rozłóż papier do pieczenia na spodzie).
- Na przygotowane ciasto ułóż połówki śliwek (skórką do góry).
- Czas na ubicie piany z białek. Do miski daj białka i je ubij. Jak są wystarczająco sztywne, dodaj po trochę cukru (najlepiej jest podzielić na ok. 3 części, po każdej części miksować ok. 1 minuty, żeby cukier się roztopił w pianie). Następnie na sam koniec dodaj kisiel - mieszaj tylko do wymieszania się składników. Ubitą na sztywno pianę wyłóż na blachę i wyrównaj.

- Wyjmuj ciasto z zamrażalki i zetrzyj na tarce na ciasto.
- Pleśniaka ze śliwkami piecz ok. 50 minut na 160/170 stopni (do suchego patyczka).
- Ciasto po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Rady:
Do ugniatania ciasta najlepiej jeśli masło jest miękkie o temperaturze pokojowe, wówczas łatwo połączy się z żółtkami i cukrem.
Najlepszy do białek będzie cukier drobnoziarnisty. Nie używaj cukru pudru - nie nadaje się. Jeśli nie masz akurat pod ręką cukru drobnoziarnistego, możesz użyć tego zwykłego. Po prostu trzeba będzie dłużej mieszać, żeby cukier się roztopił w pianie.
Jak sprawdzić czy cukier się już całkowicie roztopił? Można to łatwo sprawdzić – moczysz palec w pianie. Sprawdzasz pod opuszkami czy wyczuwasz drobinki cukru i masz odpowiedź na swoje pytanie.
Podczas rozkładania ciasta na blachę, dziele ciasto na mniej więcej 5 części. Cztery części rozkładam od razu na blaszkę i rozgniatam palcami, a tą ostatnią piątą część rozdzielam tam gdzie zbrakło – dzięki temu nie muszę specjalnie kombinować jak uzupełnić braki.

Podzielone ciasto powinno być chwilę w lodówce, aby odrobinę stwardniało. Dzięki temu łatwiej zetrzeć go na tarce niż takie miękkie ciasto, które będzie się przyklejać do ręki i tarki.
Ciasto na tarce możesz zetrzeć na dwa sposoby. Ścierasz bezpośrednio nad ciastem albo, ja tak wolę, ścierasz ciasto na blat kuchenny i rozkładasz na ciasto ręką. Dzięki temu mam większą kontrolą nad ilością ciasta w poszczególnych miejscach.

Uważaj podczas rozkładania każdej warstwy na rogach, żeby nie powstała żadna dziurka!
Najczęściej jak jest świeży rabarbar to robię pleśniaka z rabarbarem. Tylko pamiętaj o jednym. Pokrój rabarbar i zanim dodasz go do ciasta to sparz go ok. 2-3 minuty we wrzątku. Dzięki temu nie wypuści soku w czasie pieczenia i nie zrobi się zakalec!
Wypróbuj także inne kruche ciasta: mazurek wielkanocny!
Smacznego!
Komentarze
Podobne przepisy

Moczka śląska
Moczka - deser z piernika przyrządzany najczęściej na święta Bożego Narodzenia

Ule orzechowe
Ule orzechowe - czeski przysmak, który w Polsce zyskał popularność szczególnie na weselach i w czasie świąt.

Ule kokosowe i kakaowe
Ule kokosowe i kakaowe - słodka alternatywna dla uli orzechowych.

Biszkopt
Biszkopt - puszysty, a przede wszystkim nieopadający to baza wielu ciast i tortów.