Babka z ukrytym sercem

Ciasto na święto zakochanych? Zbliżają się walentynki. Dla osób, które obchodzą to święto, często to nie lada problem co przygotować na ten dzień. Być może babką z ukrytym sercem w środku zaskoczysz swoją lepszą połówkę?
Składniki na czerwone ciasto:
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- czerwony barwnik
- 7 łyżek mleka
Składniki na jasne ciasto:
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 7 łyżek mleka
Polewa czekoladowa:
- kawałki czekolady
- płynna śmietana
Proporcja czekolady do śmietany 1:1, czyli np. 50 g czekolady na ok. 50 ml śmietany.
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj czerwone ciasto. Utrzyj miękkie masło z cukrem, wstępnie możesz ręcznie lub łyżką, a później możesz użyć miksera.
- Następnie dodaj jajka - wymieszaj.
- Dodaj mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia - wymieszaj do gładkiej masy.
- Na samym końcu dodaj czerwonego barwnika wymieszanego z mlekiem i wymieszaj.

- Na dnie formy keksowej wyłóż papier do pieczenia i wylej całe ciasto.
- Piecz ok. 45 minut na 160 stopni - do suchego patyczka.

- Gdy czerwone ciasto wystygnie, pokrój je i następnie za pomocą formy serduszka wykrój jak największą ilość serduszek, a właściwie to tyle, żeby wystarczyło na całą długość keksówki jeśli położysz je wzdłuż.

- Przygotuj białe ciasto w sposób identyczny jak czerwone, czyli utrzyj masło z cukrem. Następnie dodaj jajka - wymieszaj. Dodają mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia - wymieszaj i na sam koniec dodaj mleko i oczywiście wymieszaj.
- Na dno formy wyłóż papier do pieczenia. Wylej trochę ciasta - na tyle dużo, żeby zakryć całe dno. Włóż do piekarnika na ok.7/8 minut na 160 stopni. Ciasto musi się lekko ściąć.
- Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika i ułóż wzdłuż serduszka brzuszkami do góry. Na ułożone serca wylej ostrożnie pozostałą część ciasta. Ponownie włóż do piekarnika - tym razem na ok. 40 minut na 160 stopni (do suchego patyczka)

- Gdy babka stygnie, zrób polewę czekoladową. Do podgrzanej śmietany wrzuć kawałki czekolady. Mieszaj na małej mocy do rozpuszczenia. uważaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia śmietany. Następnie udekoruj ciasto.

Rady:
Zanim zaczniesz układać serduszka na białym cieście - wylej odrobinę białego surowego ciasta na środek. Dzięki temu łatwiej będzie Ci ułożyć prosto serduszka i się nie rozjadą.

Jeśli masz barwnik w proszku, najlepiej rozmieszaj go z mlekiem przed dodaniem do ciasta. Dużo szybciej i lepiej połączy się z ciastem czerwone mleko niż sam barwnik w proszku. Po prostu tak jest wygodniej!
Jeśli nie chcesz używać sztucznych barwników, zamiast czerwonego barwnika użyj kakao. Może serduszko nie będzie czerwone, ale spełni Twoje oczekiwanie dotyczącego braku sztucznych barwników.
Polewę czekoladową najczęściej robię 'na oko'. Tzn. dodaję partiami śmietany dopóki nie stwierdzę, że jest wystarczająco płynna, powinna swobodnie powoli spływać z łyżeczki, podobnie jak gęsta śmietana. Im polewą bardziej płynna tym dłużej będzie 'zasychać', dlatego lepiej, żeby polewą była bardziej gęsta niż za rzadka.
Wypróbuj także inne desery np. sernik na zimno z owocami z przeźroczystą galaretką i island cake!
Smacznego!
Komentarze
Podobne przepisy

Moczka śląska
Moczka - deser z piernika przyrządzany najczęściej na święta Bożego Narodzenia

Ule orzechowe
Ule orzechowe - czeski przysmak, który w Polsce zyskał popularność szczególnie na weselach i w czasie świąt.

Ule kokosowe i kakaowe
Ule kokosowe i kakaowe - słodka alternatywna dla uli orzechowych.

Biszkopt
Biszkopt - puszysty, a przede wszystkim nieopadający to baza wielu ciast i tortów.