Sernik na zimno z owocami - Jelly fruit cake

Opublikowano 08.04.2021 w Tort z owocami i galaretką
< 2 H ok. 20 Średni
Sernik na zimno z owocami - Jelly fruit cake

Chodzi Ci po głowie sernik na zimno, ale nie jakiś banalny, tylko taki z efektem wow? I dobrze by było, żeby miał owoce, nie był zbyt słodki i był kolorowy? Oto rozwiązanie Twojego problemu. Taki sernik jesteś w stanie zrobić w domowym zaciszu, a efekt będzie rewelacyjny.

Biszkopt:

  • 4 jaja rozmiar M
  • 150 g mąki tortowej
  • 150 g cukru (najlepiej drobnoziarnisty)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30% lub 36%
  • 80 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki żelatyny w proszku

Przeźroczysta galaretka:

  • 80 g żelatyny w proszku
  • 400 ml wody
  • 800 ml gorącej wody
  • 250 g cukru
  • 80 g soku z cytryny

Dodatkowo: ulubione owoce. Ja użyłam: truskawki mrożone 🍓, świeże kiwi 🥝 (jeśli dodajesz je tylko do kremu to nie musisz ich wcześniej parzyć), winogrono 🍇, kaki (sharon - te pomarańczowe kuleczki wydrążone małą gałką), borówka amerykańska, brzoskwinie z puszki 🍑.

Ja w tym przepisie użyłam dwóch tortownic: mniejsza 20 cm, większa ta standardowa 24 cm.

Przygotowanie:

  • Upiecz biszkopt dzień wcześniej z 4 jaj. Ja użyłam do tego 20. cm tortownicy. Podziel biszkopt na 3 w miarę równe części. Odetnij również brzegi biszkoptu, żeby zmieścił się w późniejszym etapie do tortownicy (tej większej) razem z kremem i galaretką.
  • Pierwsza rzecz - rozpuścić żelatynę do kremu. Do odrobiny ciepłej wody wsyp żelatynę i odstaw na moment, żeby spęczniała.
  • Do osobnej dużej miski wlej śmietanę i ubij ją. Gdy jest już sztywna, dodaj cukier oraz saszetkę cukru waniliowego. Mieszaj, aż cały cukier się roztopi. Następny krok to dodanie serka mascarpone, łyżka po łyżce. Po każdej partii dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę (wcześniej dolej odrobinę ciepłej wody i mieszaj, aż całkiem drobinki żelatyny się rozpuszczą) i ponownie wymieszaj do gładkiej masy.
  • Teraz przygotuj tortownicę (tą 20. cm). Weź papier do pieczenia i potnij na kształt większej tortownicy 24 cm. Następnie nałóż papier na mniejszą 20 cm tortownicę.
Sernik na zimno - papier do pieczenia
Przymierzanie papieru do pieczenia do tortownicy 20 cm
  • Weź jeden kawałek biszkoptu i połóż na tortownicy, nałóż krem i pokrojone owoce (ja na pierwszą warstwę wybrałam kiwi). Następnie przykryj drugim kawałkiem biszkoptu, kolejna wartwa kremu, pokrojone truskawki i na koniec nałóż ostatnią część biszkoptu, a na to krem. Włóż ciasto na godzinę do lodówki.
Sernik na zimno - 1 warstwa owoców
Pierwsza warstwa owoców
Sernik na zimno - druga warstwa owoców
Druga warstwa owoców
  • W międzyczasie, możesz rozpuścić żelatynę do przeźroczystej galaretki. W 400 ml gorącej wody rozpuść całą żelatynę i odłóż na parę minut.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i przenieś je z małej formy (20 cm) do dużej formy (24 cm).
  • Ułóż na kremie swoje ulubione owoce na górze i po bokach ciasta. Odłóż sernik na moment do lodówki.
Sernik na zimno - owoce
Ułożone owoce na górze i po bokach
  • Następnie dokończ galaretkę - do dużej miski wlej 800 g gorącej wody, cukier, sok ze świeżej cytryny. Zmieszaj i następnie wlej spęczniała żelatynę. Wymieszaj i odłóż do wystygnięcia.
  • Przygotuj dużą tortownicę. Załóż osłonę przeciw wyciekaniu galaretki (na końcu wpisu zamieściłam dokładną instrukcję jak zrobić taką osłonę DIY) i zabezpiecz boki. Gdy zabezpieczenie gotowe, wlej całą galaretkę. Włóż sernik do lodówki na minimum 2 godziny.
Sernik na zimno - z osłoną i z galaretką
Sernik zalany galaretką z DIY osłoną
  • Po tym czasie wyjmij sernik i zdejmij powoli zabezpieczenia. Gotowe!
Sernik na zimno - zdjęcie osłony
Gotowy sernik po zdjęciu DIY osłony
Sernik na zimno - środek
Środek sernika na zimno

Nagranie na Youtube:

Jeśli jesteś wzrokowcem to poniżej nagranie, w którym dokładnie pokazuje w jaki sposób zrobić sernik na zimno z owocami i przeźroczystą galaretką.

Dostępne napisy po angielsku i po rosyjsku.

Rady:

Papier do pieczenia, który dajesz na małą tortownicę (o kształcie odrobinę większym niż duża tortownica) pozwoli Ci łatwiej przenieść ciasto z małej tortownicy na dużą - biszkopt nie przyklei się do spodu formy. Używając np. dwóch drewnianych łopatek jesteś w stanie precyzyjnie włożyć te łopatki między papier do pieczenia a spód tortownicy i nie uszkodzić ciasta.

W trakcie nakładania kremu, staraj się zrobić to bardzo dokładnie. Jeśli masz rękaw to świetny pomysł go do tego użyć - unikniesz dziurek w kremie.

DIY osłonka przeciw wyciekaniu żelatyny - brzmi bardzo profesjonalnie i skomplikowanie. W gruncie rzeczy możesz taki kupić, ale po co skoro wykonanie jest proste, zdecydowanie tańsze i równocześnie jest to najszybszy sposób? Weź podkładkę z poliestru (taką którą podkłada się pod talerze na stół), potnij na dwa kawałki. Z jednej strony złącz taśmą klejącą. Następnie przymierz do tortownicy, tymczasowo połącz spinaczami i złącz drugą stronę taśmą klejącą. Zrobione - Twoja własna profesjonalna osłona! Całkiem proste, prawda? Ważne: śliska strona podkładki (ta zmywalna) musi być do wewnątrz - galaretka będzie ładnie się odklejać. Jeśli dasz tą stronę, która zazwyczaj styka się stołem, tą chropowatą - czeka Cię gorzkie rozczarowanie podczas oklejania osłony od galaretki.

Sernik na zimno - DIY osłona
DYI osłona przeciw wyciekaniu galaretki

Oprócz DIY osłony zabezpieczyłam sernik po bokach folią spożywczą, a później jeszcze obkleiłam całość taśmą klejącą - przezorny zawsze ubezpieczony!

Jeśli zauważysz, że wylało się dużo galaretki poza tortownicę to najpierw przekrój galaretkę nożem pomiędzy tortownicą a osłoną - ta strona nie wewnątrz osłony (tak będzie się ładnie samo odklejać, gdy będziesz powoli ciągnąć osłonę), tylko poza nią.

Jeśli, jakimś dziwnym trafem, powstały dziurki w galaretce, da się to łatwo naprawić. Nawet powiem więcej - są na to dwa sposoby. Pierwszy - wystarczy, że zamoczysz nóż w gorącej wodzie i przyłożysz w okolicach dziurki ( ruchy góra dół) - galaretka stopi się i zakryje dziurkę. Drugi - możesz spróbować dokleić kawałek galaretki do dziury i tak samo przyłożyć gorący nóż, żeby się połączyły.

Sernik na zimno - łatanie dziur
Łatanie dziur gorącym nożem

Wypróbuj także inne desery z przeźroczystą galaretką takie jak sernik na zimno jajka sadzone i island cake - tort wyspa!

Smacznego!

Ikona czapki

Ikona nagłówka Komentarze

Ikona nagłówka Popularne przepisy