Sernik z brzoskwiniami

Opublikowano 08.04.2021 w Sernik
< 2 H ok. 20 Łatwy
Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych serników. Na szczęście jest też dosyć łatwy w wykonaniu.

Ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek jaj
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g zmielonego sera twarogu
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • białka z 5 jaj
  • 100 g cukru

Do posypania odrobina cukru pudru.

Wymiary blachy: 30 x 25 cm, choć często używam też 35 x 25.

Przygotowanie:

  • Do miski wsyp kolejno: masło, cukier, żółtka. Ugnieć ręcznie masę do połączenia się składników. Następnie dosyp całą mąkę i proszek do pieczenia. Ugniataj tak długo, aż będziesz miał pewność, że masa jest jednolita. Podziel ciasto na dwie części. Jedna część to mniej więcej 2/3 całości, będzie to spód ciasta. Tą mniejszą najlepiej dać na chwilę do zamrażalki, żeby się schłodziła.
Sernik z brzoskwiniami - podział masy
Ciasto na sernik z brzoskwiniami
  • Większą część ciasta(spód) rozgnieć na przygotowanej blaszce (rozłóż papier do pieczenia na spodzie).
  • Teraz masa serowa. Do miski daj ser, jedno całe jajko, proszek do budyniu i cukier puder. Mieszaj mikserem, aż masa będzie gładka.
  • Następnie do osobnej miski wkładam miękkie masło, rozbijam mikserem, żeby było bardziej gładkie. Dodaje po łyżce masy serowej, którą przed chwilą zrobiliśmy. Mieszam do połączenia się składników. Taką przygotowaną masę serową mogę wylać na przygotowane ciasto na blaszce. Masę warto rozłożyć mniej więcej równo – jak ciasto urośnie będzie mniej górek i dolinek.
  • Na wylaną masę serową układam pokrojone wcześniej brzoskwinie.
  • Do kolejnej miski daj białka i je ubij. Jak są wystarczająco sztywne, dodaj po trochę cukru (najlepiej jest podzielić na ok. 3 części, po każdej części miksować ok. 1 minuty, żeby cukier się roztopił w pianie). Ubitą na sztywno pianę wyłóż na blachę i wyrównaj.
Sernik z brzoskwiniami - warstwy
Kolejne warstwy sernika z brzoskwiniami
  • Wyjmuj ciasto z zamrażalki i zetrzyj na tarce na ciasto.
  • Sernik z brzoskwiniami piecz ok. godziny na 160 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostaw do wystygnięcia w piekarniku.
  • Sernik możesz posypać cukrem pudrem albo zrobić polewę czekoladową.

Rady:

W przepisie mamy pół kg sera, mówimy tutaj o takim, który można kupić gotowym zmielonym w wiaderku. Możesz również kupić taki w kostce i to zmielić. Ja najczęściej używam serka o smaku waniliowym.

Do ugniatania ciasta najlepiej jeśli masło jest miękkie o temperaturze pokojowe, wówczas łatwo połączy się z żółtkami i cukrem.

Podczas rozkładania ciasta na blachę, dziele ciasto na mniej więcej 5 części. Cztery części rozkładam od razu na blaszkę i rozgniatam palcami, a tą ostatnią piątą część rozdzielam tam gdzie zbrakło – dzięki temu nie muszę specjalnie kombinować jak uzupełnić braki.

Podczas robienia masy serowej przy dosypywaniu proszku do budyniu i cukru pudru dobrze jest mieszać na małych obrotach, żeby pyłek nie rozsypał się poza miskę. Zaoszczędzisz sobie sprzątania.

Najlepszy do białek będzie cukier drobnoziarnisty. Nie używaj cukru pudru - nie nadaje się. Jeśli nie masz akurat pod ręką cukru drobnoziarnistego, możesz użyć tego zwykłego. Po prostu trzeba będzie dłużej mieszać, żeby cukier się roztopił w pianie.

Jak sprawdzić czy cukier się już całkowicie roztopił? Można to łatwo sprawdzić – moczysz palec w pianie. Sprawdzasz pod opuszkami czy wyczuwasz drobinki cukru i masz odpowiedź na swoje pytanie.

Ciasto na tarce możesz zetrzeć na dwa sposoby. Ścierasz bezpośrednio nad ciastem albo, ja tak wolę, ścierasz ciasto na blat kuchenny i rozkładasz na ciasto ręką. Dzięki temu mam większą kontrolą nad ilością ciasta w poszczególnych miejscach.

Uważaj podczas rozkładania każdej warstwy na rogach, żeby nie powstała żadna dziurka!

Zamiast brzoskwiń możesz użyć wydrylowanych wiśni – ciasto będzie równie pyszne. 

Ikona czapki

Ikona nagłówka Komentarze

Ikona nagłówka Popularne przepisy